Ευρωπαίοι: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα -Στουρνάρας: Θέλουμε πολύ νωρίτερα! - iefimerida.gr

Ευρωπαίοι: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα -Στουρνάρας: Θέλουμε πολύ νωρίτερα!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Αθήνα επιστρέφει μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Τρόικα, με στόχο η αξιολόγηση των διαρθρωτικών αλλαγών να έχει κλείσει εντός του Μαρτίου και να ακολουθήσει η έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων ύψους 9 δισ. ευρώ.

Η Τόικα θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου, δήλωσε λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, ενώ και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι η τριμερής «έχει εκφράσει την πρόθεση της να επιστρέψει στην Αθήνα αργότερα αυτή την εβδομάδα ή τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδς για το 2013 υπερέβησαν τις προσδοκίες, ωστόσο, όπως σημείωσε, σαφής εικόνα θα υπάρξει με την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου. Οσο για την απόφαση για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι θα ληφθεί «μετά το καλοκαίρι». «Θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», τόνισε, διευκρινίζοντας πως με αυτήν τη θέση συμφωνεί και το ΔΝΤ.

«Αν και παραμένουν ορισμένα ανοιχτά θέματα, υπήρξε ενθαρρυντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, με το δημοσιονομικό πεδίο να εμφανίζει καλύτερη των εκτιμήσεων πρόοδο αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες», δήλωσε από την πλευρά του ο Όλι Ρεν και παρέπεμψε αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στουρνάρας: Θέλουμε πιο γρήγορα τις αποφάσεις για κενό και χρέος

«Η Τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας το αργότερο μέχει την Κυριακή- προκειμένου να έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου», επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Η Τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου και εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων, της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο υπουργός μετά το τέλος του Eurogroup.

Σε ερώτηση σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014» ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Τρόικα, επεσήμανε ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, αλλά όπως είπε, είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Τρόικα για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην Τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους πάντως ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της Εurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Όσο για το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, σχολίασε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ