Ένα μυστηριώδες «κουτί» θα γίνει η αφορμή για κοσμοσυρροή στην Πλατεία Ασωμάτων στις 22 Φεβρουαρίου [εικόνα] - iefimerida.gr

Ένα μυστηριώδες «κουτί» θα γίνει η αφορμή για κοσμοσυρροή στην Πλατεία Ασωμάτων στις 22 Φεβρουαρίου [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι πιο ευτελές, καθημερινό και κοινό από ένα κουτί; Ο υλικός κόσμος μας βρίθει από κουτιά. Δεν είναι ίσως υπερβολή να πούμε ότι το κουτί είναι από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κόσμου μας: ενός κόσμου καταναλωτικών αγαθών, κλεισμένων μέσα σε συσκευασίες κάθε σχήματος, υφής και χρώματος που τα καθιστούν ξεχωριστά.

Υπάρχει, όμως, ένα κουτί όχι σαν τα άλλα. Ένα κουτί ικανό να σταθεί αφορμή για το στήσιμο μιας ολόκληρης έκθεσης, με έργα αναγνωρισμένων Γάλλων καλλιτεχνών που καλούνται να αποτίσουν φόρο τιμής, σε αυτό το ξεχωριστό και μυστηριώδες αντικείμενο.

Ο λόγος για την έκθεση «BOÎTE EN VALISE - Ένας φόρος τιμής στον Marcel Duchamp από σύγχρονους Γάλλους καλλιτέχνες» που ετοιμάζεται να κάνει εγκαίνια σε λίγες μέρες στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στου Ψυρρή και εν συνεχεία στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το γνωστό έργο που έφτιαξε ο διάσημος Γάλλος καλλιτέχνης, όταν μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σαν ένα φορητό μουσείο που παρουσιάζει τις δημιουργίες του σε μινιατούρα.

Η έκθεση μάς προτείνει να σκεφτούμε τη διακίνηση των έργων και την προώθηση των καλλιτεχνών. Και με το πνεύμα αυτό προσκλήθηκαν δεκαπέντε νέοι καλλιτέχνες να συλλάβουν ένα συγκεκριμένο project, σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο πρωτόκολλο: να βάλουν το έργο τους (πίνακα ζωγραφικής, εγκατάσταση, βίντεο, γλυπτό, ακόμα και performance) μέσα σε μια βαλίτσα.

Το κουτί σε βαλίτσα θα μπορεί να ενταχθεί, αλλά όχι υποχρεωτικά, στην παρουσίαση του έργου, ανάλογα με τις επιλογές του καλλιτέχνη. Δημιουργήθηκαν δεκαπέντε κουτιά και έχει προταθεί σε κάθε χώρο υποδοχής να φτιάξει τη δική του έκθεση, επιλέγοντας να παρουσιάσει ή να ενεργοποιήσει τα κουτιά που επιθυμεί.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Έλληνας συνεργάτης του project Ντένης Ζαχαρόπουλος, Διευθυντής του Μακεδoνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πρώην Γενικός Επιθεωρητής Καλών Τεχνών στο γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

22.02-27.04 | Αθήνα | ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
13.05-15.07 | Θεσσαλονίκη | ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Παραγωγή: Γαλλικό Ινστιτούτο
Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος & Αλέξιος Παπαζαχαρίας
Καλλιτέχνες: Farah Atassi, Laetitia Badaut-Haussmann, Jonathan Binet, Gaëlle Boucand, Louise Hervé & Chloé Maillet, Renaud Jerez, Pierre Labat, Christophe Lemaitre, Emilie Pitoiset, Elisa Pone, Julien Previeux, Florian Pugnaire & David Raffini, Clément Rodzielski, Benjamin Seror, Shingo Yoshida

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ