Ουασινγκτόνια: Το είδος φοίνικα που επιβιώνει στην Αθήνα, προσδίδοντάς της τροπική όψη, έγινε ταινία - iefimerida.gr

Ουασινγκτόνια: Το είδος φοίνικα που επιβιώνει στην Αθήνα, προσδίδοντάς της τροπική όψη, έγινε ταινία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συναγερμός είχε σημάνει πριν από μερικά χρόνια, όταν είχε γίνει γνωστό από τις αρμόδιες αρχές, ότι απειλούνται τα φοινικόδεντρα στην Ελλάδας, λόγω της εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού, με αποτέλεσμα να αφανιστούν χιλιάδες φοίνικες τύπου Canariensis.

Τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας είχαν εντοπιστεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, την περίοδο 2005-2006. Εν συνεχεία εξαπλώθηκαν στην Ηλεία, στη Ρόδο, στην Πάτρα, καθώς και στην Αττική στις περιοχές του Ελληνικού, της Γλυφάδας, της Βούλας και του Π. Φαλήρου.

Εικάζεται ότι η καταγωγή του σκαθαριού είναι η Νοτιοανατολική Ασία και στην Ελλάδα, μάλλον, ήρθε με τις εισαγωγές φοινικόδεντρων από την Αίγυπτο και άλλες Αφρικανικές χώρες, λόγω χαμηλής τιμής.

Υπάρχει, όμως, ένα είδος το οποίο επιβιώνει και συνεχίζει να προσδίδει, ανά σημεία, τροπικό χαρακτήρα στην Αθήνα.

Πρόκειται για το είδος «Ουασινγκτόνια», το μόνο που δεν έχει προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι, το οποίο σχεδόν έχει εξαφανίσει όλα τα άλλα φοινικοειδή. Η επιβίωσή του σχετίζεται με το γεγονός ότι η καρδιά του δεν είναι όπως στους άλλους φοίνικες ζουμερή, αλλά μικρή και ξερή.Μάλιστα, το συγκεκριμένο δέντρο έγινε και κινηματογραφική ταινία που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους της «Μπερλινάλε».

Δημιουργός της η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και τίτλος της, ποιος άλλος: «Ουασινγκτόνια»...

Μία αναζήτηση... υπαρξιακού εξωτισμού, στον γκρίζο, αστικό ιστό της Αθήνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ