Σε ύφεση οι πυρκαγιές - Ολα δείχνουν εμπρησμό - iefimerida.gr

Σε ύφεση οι πυρκαγιές - Ολα δείχνουν εμπρησμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Κέρυρα όπου πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι έδωσαν ολονύκτια μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές εστίες φωτιάς που κατακαίνε το νησί.
Οι φλόγες έφτασαν σε κατοικημένες περιοχές στο Κομπίτσι, δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της
Κέρκυρας και στο χωριό Αλειταμάδες στα βορειοδυτικά του νησιού.
Από την πλευρά της πυροσβεστικής αποστέλλονται ενισχύσεις από την Ηπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Ελλάδα, και την Αθήνα, με C130.

Αυτή την ώρα, η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο σε όλα τα μέτωπα, όμως τα αεροπλάνα και τα 2 ελικόπτερα συνεχίζουν να κάνουν ρίψεις σε δύσβατες πλαγιές για να σβήσουν και την τελευταία εστία, πάνω από τα χωριά Λάκωνες, Αλειματάδες και Βίστωνας, όπου η φωτιά έχει καταστρέψει περισσότερα από 1.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 7 χθες το απόγευμα, στα νότια του νησιού ενώ στα βόρεια και δυτικά ξέσπασαν περισσότερες από 25 διαφορετικές εστίες. Λίγο μετά τα μεσάνυκτα έφτασαν στο νησί με C130 οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Αμυνας.

Μετά τη σύσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Οθωνας υπογράμμισε ότι «οι πολλαπλές αναφλέξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κοντινά σημεία και η ταυτόχρονα η ανεύρεση σε δύο σημεία μάτσων σπίρτων, είναι σοβαρότατες τουλάχιστον ενδείξεις ότι οι φωτιές δεν προέρχονται από φυσικά αίτια. Βάσιμα μπορεί κανείς να ισχυριστεί, κατά τον Υφυπουργό, ότι υπήρξε μία σχεδιασμένη ενέργεια: «Το ποιος, ποιοι και το γιατί δεν μπορεί κανείς αν το προεξοφλήσει Έχουν δοθεί σαφείς κατευθύνσεις και από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις και στις πυροσβεστικές δυνάμεις και ήδη υπάρχει μία συνεργασία ώστε να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για να μην χαθεί καθόλου χρόνος για τον εντοπισμό των υπαιτίων αυτής της όπως φαίνεται εμπρηστικής ενέργειας»».

Από τις 6:10 σήμερα το πρωί άρχισαν και πάλι οι πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που παρέμειναν το βράδυ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας και συνδράμουν πλέον τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων.

Στις 8 το πρωί ξεκίνησε περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου και, αμέσως μετά, θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των συναρμοδίων τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις πυρκαγιές, όπως την ανάγκη αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων ή τον προγραμματισμό κάποιων αντισταθμιστικών έργων στις πληγείσες περιοχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ