Οργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στον ΟΚΑΝΑ -Τι αποκαλύπτει το πόρισμα των ελεγκτών - iefimerida.gr

Οργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στον ΟΚΑΝΑ -Τι αποκαλύπτει το πόρισμα των ελεγκτών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κακοδιαχείριση κονδυλίων στον ΟΚΑΝΑ και πλήρη αδυναμία τεκμηρίωσης για το που και πώς διατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον Οργανισμό, αποκαλύπτει η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας- Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), την οποία παραδίδει αύριο στον αρμόδιο εισαγγελέα η υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

«Η ιχνηλάτηση της διαδρομής των εκταμιευμένων κονδυλίων από τον έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο διατηρεί ο ΟΚΑΝΑ είναι εξαιρετικά δυσχερής, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορεί κανείς να βρει τα απαραίτητα παραστατικά», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κ. Μακρή και μεταξύ άλλων μίλησε για χαμένα παραστατικά και δύσκολα ανιχνεύσιμη διαδρομή των χαμένων κονδυλίων.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στην οικονομική και διοικητική διαχείριση των χρημάτων από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με το capital.gr η έρευνα έδειξε πως ο ΟΚΑΝΑ δεν προχώρησε σε νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των προβλεπόμενων θεραπευτικών μονάδων, ενώ βρέθηκαν ποσά ενταλμάτων που δεν συνάδουν με τα ποσά των παραστατικών. Επιπλέον λείπουν συνοδευτικά στοιχεία των δαπανών (συμβάσεις, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα κ.α.). Βρέθηκε τέλος, «τρύπα» 2,4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναφερόταν σε μισθοδοσία υπαλλήλων γιο το οποίο το ΣΕΥΥΠ αναφέρει στο πόρισμά του ότι «η έγγραφη απάντηση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για το που δαπανήθηκε το παραπάνω ποσό που είχε προβλεφθεί ως ανελαστική δαπάνη από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό, είναι ασαφής και δεν απαντάει στα εύλογα ερωτήματα».

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν τιμολόγια χωρίς εντάλματα, αποδείξεις πληρωμής επισυναπτόμενες σε διαφορετικά εντάλματα, σημειώσεις ιδιοχείρως σε τιμολόγιo κ.ά. Τέλος, κατόπιν ελέγχου σε μισθοδοτικές καταστάσεις που απεστάλησαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τους εργαζόμενους στις Θ.Μ.Υ. (κατ' αντιστοιχία μονάδας), συγκριτικά με τις εκδιδόμενες από τον ΟΚΑΝΑ μισθοδοτικές καταστάσεις του προσωπικού του, προέκυψε ένας αριθμός υπαλλήλων (32 στον αριθμό), που δεν ταυτίζεται στις δύο καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές ζητούλν τη διενέργεια ειδικού – διαχειριστικού οικονομικού ελέγχου συνολικής οικονομικής διαχείρισης του ΟΚΑΝΑ για τα έτη 2011-2012- (ενδελεχής έλεγχος των διαδικασιών ανάληψης υποχρέωσης, προκηρύξεων διαγωνισμών, συμβάσεων, παραδοτέων, αναδόχων κ.λπ.)»- καθώς μεταξύ και άλλων ο ΟΚΑΝΑ κατέθετε τα χρηματικά ποσά από επιχορηγήσεις (Υπουργείο Υγείας, Δωρεές, Προγραμματική Σύμβαση ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. – Ο.Κ.Α.Ν.Α.) στον ίδιο μοναδικό τροφοδοτικό λογαριασμό τραπέζης και όχι σε διαφορετικούς λογαριασμούς, ανάλογα με το σκοπό της επιχορήγησης, όπως λειτουργικά και λογιστικά απαιτείται.

Η υ φυπουργός Υγείας ανακοίνωσε εξάλλου ότι την Παρασκευή θα επισκεφθεί την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να καταθέσει στοιχεία και για ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ του ΟΚΑΝΑ, το οποίο αφορά την πιλοτική δημιουργία μονάδων θεραπείας με υποκατάσταση στις φυλακές Πάτρας και Κορυδαλλού.

Όπως είπε, ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ΟΚΑΝΑ περίπου 380.000 ευρώ, σε σύνολο 2,2 εκατ. ευρώ, που είναι το κόστος του προγράμματος, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η κοινή υπουργική απόφαση, που είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί το έργο, των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, με αποτέλεσμα οι δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ να θεωρούνται, πλέον, ως μη επιλέξιμες.

Σύμφωνα με την υ φυπουργό, η έναρξη του προγράμματος τεκμηριώνεται με το πρακτικό της με αριθμ. 24 συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ στις 31-8-2011 με την οποία εγκρίθηκε η έναρξη υλοποίησης του υποέργου, χωρίς ποτέ και πουθενά να αναφερθεί από τον εισηγητή Γενικό Διευθυντή και την Πρόεδρο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση του είναι η έκδοση ΚΥΑ από τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης για την πρόσβαση των στελεχών του ΟΚΑΝΑ στις φυλακές.

Εκτιμάται δηλαδή πως ο ΟΚΑΝΑ παραπλάνησε διά των παραλείψεων του γενικού διευθυντή και της προέδρου του την ειδική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας ότι υλοποιεί το έργο, (ενώ δεν μπορούσε λόγω της μη έκδοσης της απαιτούμενης ΚΥΑ) και έλαβε μάλιστα και κονδύλια για δαπάνες που είχαν κριθεί επιλέξιμες ενώ η πράξη δεν λειτουργούσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κακοδιαχείριση Ζέττα Μακρή OKANA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ