Μελέτη της PwC: Βελτιώθηκε η εκτίμηση των επενδυτών για την Αθήνα στα ακίνητα, αλλά ακόμη διστάζουν - iefimerida.gr

Μελέτη της PwC: Βελτιώθηκε η εκτίμηση των επενδυτών για την Αθήνα στα ακίνητα, αλλά ακόμη διστάζουν

Μελέτη της PwC: Η Αθήνα κερδίζει έδαφος στην εκτίμηση των επενδυτών για τα ακίνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εμπιστοσύνη των επενδυτών φαίνεται πως κερδίζει, σταδιακά, η Αθήνα, σε ό,τι αφορά τις τάσεις στον κλάδο ακινήτων για τη χρονιά. Η ελληνική πρωτεύουσα ανέβηκε στη 13η θέση, από την 27η που ήταν πέρυσι, στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πόλεων για νέες επενδύσεις, σύμφωνα με μελέτη της PwC και του Urban Land Institute. Την ίδια ώρα, όμως, οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί.

Αυτό που φαίνεται να τους «φρενάρει» είναι οι αρνητικές αντιλήψεις για την ελληνική οικονομία και έτσι στρέφονται σε αγορές που είναι σε ανάκαμψη, όπως εκείνη της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας ή δευτερεύουσας σημασίας. Παράλληλα, τα προνομιακά ακίνητα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές θεωρούνται πλέον υπερτιμημένα.

Στα μάτια της πλειονότητας των συμμετεχόντων στη μελέτη, η Αθήνα παραμένει μία πολύ δύσκολη αγορά, γι' αυτό προς το παρόν προτιμούν να την αποφεύγουν. Αλλωστε, η πόλη παραμένει στις τελευταίες θέσεις των κατατάξεων για υπάρχουσες και αναπτυξιακές επενδύσεις. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η δυσκολία χρηματοδότησης νέων αγοραπωλησιών, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των τραπεζών στη δανειοδότηση, εμφανίζονται ως παράγοντες που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Η ίδια μελέτη σκιαγραφεί και την επιτυχημένη πορεία ανάκαμψης της Ιρλανδίας, καθώς το Δουβλίνο από μία απαγορευτική πόλη, στην αγορά ακινήτων, έχει μετατραπεί σε αυτή που οι επενδυτές, συγκαταλέγουν ανάμεσα στις καλύτερες της Ευρώπης. Παράλληλα, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές οδηγούν τους επενδυτές να στραφούν και σε αγορές που βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως η Ισπανία, αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη αγορά, ακόμη επικίνδυνη.

Ο έντονος ανταγωνισμός προκαλεί μία αυξανόμενη τάση κατεύθυνσης των επενδύσεων, πέραν των κλασσικών αγορών του Λονδίνου, του Μονάχου και το Παρισιού. Τώρα οι επενδυτές στρέφονται σε ακίνητα πόλεων δευτερεύουσας σημασίας, που όμως θα αποφέρουν πιο σταθερά έσοδα. Ψάχνουν για ευκαιρίες σε μεγάλες αγορές, εκτός των κεντρικών περιοχών, που ήδη αποφέρουν καλά έσοδα ή που με προσεκτική διαχείριση, μπορούν να γίνουν κύρια περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2014 θα υπάρχει σημαντικό μέγεθος διαθέσιμων κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις. Βελτιώνεται επίσης η προοπτική για τη διαθεσιμότητα χρεών, καθώς το 51% των συμμετεχόντων αναμένουν ότι η διαθεσιμότητα για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις θα αυξηθεί φέτος, ενώ μόλις το 15% πιστεύουν το αντίθετο. Οι συμμετέχοντες δεν αναμένουν σημαντική βελτίωση και επάνοδο σε επίπεδα προ κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ