Ερχονται ρωσικές επενδύσεις: Με ευρεία ατζέντα η συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν -Τι είπαν για την τιμή του φυσικού αερίου [εικόνες] - iefimerida.gr

Ερχονται ρωσικές επενδύσεις: Με ευρεία ατζέντα η συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν -Τι είπαν για την τιμή του φυσικού αερίου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πολύ θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις Βρυξέλλες, που διήρκεσε 40 λεπτά. Στην ατζέντα βρέθηκαν τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και το ρωσικό ενδιαφέρον για τους σιδηρόδρομους, όσο και το θέμα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφτεί την Ελλάδα, ενώ όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων -κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση- ειδικά αν υπάρξει διασύνδεση με τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδος (σ.σ. το γνωστό αίτημα για συμφωνία πακέτο).

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πόσο πόσο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ζήτηση που προέρχεται από την ευρωπαϊκή ενδοχώρα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πολύ θετικά αποτελέσματα από την ελληνορωσική συνεργασία στο τομέα του τουρισμού.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκε όπως αναμενόταν και το θέμα του φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι η βελτίωση της τιμής φυσικού αερίου για την Ελλάδα θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της ελληνικής ΔΕΠΑ. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η σημερινή τιμή φυσικού αερίου ( 467 δολάρια / 1000btu) είναι πάρα πολύ υψηλή και η ελληνική πλευρά αναμένει μια πραγματική μείωση.

Όσο για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Gazprom και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η αντιπαράθεση είναι έντονη και ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα. «Η Ευρώπη θέλει να ακολουθεί αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Το θέμα είναι τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στις τιμές», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

«Συναντιόμαστε σήμερα με τον Πρόεδρο τον κ. Πούτιν ως φίλοι» δηλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην Ιστορία, τη θρησκεία και την παράδοση που ενώνουν τον ελληνικό και το ρωσικό λαό Ο Ελληνικός λαός και ο Ρωσικός λαός έχουν Ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει.

«Πάνω σε αυτή τη φιλία χτίζουμε» και ,δεν υπάρχει διεθνής σταθερότητα, χωρίς συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο Bλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε το γεγονός ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 16%, την ώρα που ο αριθμός των Ρώσων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα έφθασε τα 1,2 εκατ. Υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια, πρόσθεσε και δήλωσε πρόθυμος να συζήτησει όλα τα θέματα που έθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην ημερήσια διάταξη.

Ερχονται ρωσικές επενδύσεις: Με ευρεία ατζέντα η συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν -Τι είπαν για την τιμή του φυσικού αερίου [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ερχονται ρωσικές επενδύσεις: Με ευρεία ατζέντα η συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν -Τι είπαν για την τιμή του φυσικού αερίου [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ερχονται ρωσικές επενδύσεις: Με ευρεία ατζέντα η συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν -Τι είπαν για την τιμή του φυσικού αερίου [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ερχονται ρωσικές επενδύσεις: Με ευρεία ατζέντα η συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν -Τι είπαν για την τιμή του φυσικού αερίου [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ