Ο Στουρνάρας ψάχνει τρόπο να στείλει το λογαριασμό της απόφασης του ΣτΕ, πίσω στους δικαστικούς και ένστολους - iefimerida.gr

Ο Στουρνάρας ψάχνει τρόπο να στείλει το λογαριασμό της απόφασης του ΣτΕ, πίσω στους δικαστικούς και ένστολους

Ο Στουρνάρας ψάχνει τρόπο να στείλει το λογαριασμό της απόφασης του ΣτΕ πίσω στο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρόπο για να στείλει το λογαριασμό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, πίσω στους δικαστικούς και τους ένστολους, αναζητεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.«Θέλω προτάσεις, αλλά δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και δεν θα υπάρξουν περικοπές σε άλλες κοινωνικές ομάδες», ήταν η εντολή του υπουργού Οικονομικών στους συνεργάτες του και σε αυτή εμμένει και μετά τη συνάντηση τη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου το βράδυ της Παρασκευής.

Ωστόσο, για να βρεθεί η «μαγική» λύση και να μην επιβαρυνθούν άλλες κοινωνικές ομάδες, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει στα χέρια του την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ, ώστε να μην καταπέσει στα δικαστήρια για μια ακόμη φορά η νέα ρύθμιση που θα αποφασιστεί.

Το κόστος της απόφασης του ΣτΕ είναι σημαντικό. Κατ' αρχάς θα πρέπει το Δημόσιο να εξοικονομήσει ταμειακά περί τα 700 εκατ. ευρώ για να επιστρέψει περικοπές 17 μηνών (από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013) στους ένστολους και τους δικαστικούς (500 και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Επίσης, θα πρέπει να κλείσει τη δημοσιονομική τρύπα που προκαλεί η δικαστική απόφαση το 2014 και τα επόμενα έτη. Αυτή υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου, αν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου θεωρούν πως το κόστος ίσως είναι μικρότερο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από τα μέτρα που έχει ήδη παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Η Tρόικα, ήδη, διατυπώνει ενστάσεις όχι μόνο για την απόδοσή τους, αλλά και γιατί θέλει μέτρα μόνιμης απόδοσης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ότι ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, όπως η περικοπή των αποδοχών ενστόλων και δικαστικών, θα αντικατασταθεί με άλλα προσωρινού. Αυτό που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση είναι ό,τι έκανε και η κυβέρνηση της Λισαβόνας. «Και στην Πορτογαλία το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά κάποια δημοσιονομικά μέτρα και η κυβέρνηση έλαβε άλλα προς αντικατάστασή τους» είπε ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup κ. Τόμας Βίζερ, την Παρασκευή.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχούν -προς το παρόν- ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, γιατί με βάση τις πληροφορίες που έχουν, σε αυτή γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των ένστολων και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, ανησυχούν ότι εάν βρουν άλλο τρόπο να επιβάλλουν τις περικοπές, τότε εν είδει αντιποίνων, οι δικαστές θα δικαιώσουν άλλους προσφεύγοντες εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ