Μόνιμα μέτρα 500 εκατ. ευρώ ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών ως ισοδύναμα για την απόφαση του ΣτΕ - iefimerida.gr

Μόνιμα μέτρα 500 εκατ. ευρώ ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών ως ισοδύναμα για την απόφαση του ΣτΕ

Μόνιμα μέτρα 500 εκατ. ευρώ ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών ως ισοδύναμα για την
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αναζήτηση μόνιμων μέτρων της τάξης 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει την τρύπα που δημιουργεί το 2014 και τα επόμενα χρόνια η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων.

Καθώς περνούν οι ώρες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκληρώνει τους υπολογισμούς του κόστους της απόφασης του ΣτΕ και ταυτόχρονα συνειδητοποιεί ότι αυτό είναι τέτοιο που δεν μπορεί να καλυφθεί παρά μόνο με την αύξηση κάποιου φόρου ή/και την περικοπή μισθών και συντάξεων. Εύκολος τρόπος δεν υπάρχει.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με την επιφύλαξη ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, υπολόγιζε το κόστος ως εξής:

320 εκατ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους εν ενεργεία ένστολους για τις μειώσεις από την 1η Αυγούστου του 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2013. - 100 εκατ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους απόστρατους, οι συντάξεις των οποίων ακολουθούν τις μισθολογικές μεταβολές των εν ενεργεία.

60 - 70 εκατ. ευρώ το ποσό που δεν καταβλήθηκε στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, λόγω του παγώματος των προαγωγών.

Αλλά 200 εκατ. ευρώ είναι οι επιστροφές που πρέπει να γίνουν στους δικαστικούς.

Ετσι, σε ετήσια βάση, η τρύπα που πρέπει να καλυφθεί με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Εάν δε προσφύγουν και δικαιωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια που υπέστησαν περικοπές με τον εν λόγω νόμο (κάτι πάντως που δεν προκύπτει από τις πληροφορίες για την απόφαση του ΣτΕ) τότε το κόστος μπορεί να ανέλθει σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 1 δισ ευρώ.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έλαβε ένα e mail , με το οποίο ζητούσε ενημέρωση για την απόφαση του ΣτΕ, τις επιπτώσεις, αλλά και με τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα της απόφασης του ΣτΕ και συνεπώς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το κόστος της και τους τρόπους κάλυψής του. Ξέρει όμως ότι έχει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ