Το ακραίο σενάριο των επιστημόνων για μια νέα μίνι εποχή παγετώνων - Ποιες πιθανότητες δίνουν - iefimerida.gr

Το ακραίο σενάριο των επιστημόνων για μια νέα μίνι εποχή παγετώνων - Ποιες πιθανότητες δίνουν

Το ακραίο σενάριο των επιστημόνων για μια νέα μίνι εποχή παγετώνων - Ποιες πιθαν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο αστείο και να ακούγεται, είναι πολύ πιθανό, με βάση τις έρευνες Βρετανών επιστημόνων, η Γη να περάσει από μια ακόμα εποχή παγετώνων. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως ολόκληρος ο πλανήτης θα βαφτεί άσπρος, ούτε ότι θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες. Η μίνι εποχή των παγετώνων που προβλέπουν οι ερευνητές του Rutherford Appleton Laborator θα προκληθεί από τη μειωμένη θερμική δραστηριότητα που παρουσιάζει ο ήλιος και θα μειώσει τη θερμοκρασία κατά φυσιολογικά επίπεδα.

Οπως συμπέραναν οι επιστήμονες του γνωστού ερευνητικού εργαστηρίου, τη χρονιά που μας πέρασε ο ήλιος βρέθηκε στη πιο ανενεργή φάση του εδώ και εκατό χρόνια. Γι' αυτό το λόγο, υπάρχει ο φόβος ότι το φαινόμενο του Maunder Minimum που είχε παρουσιαστεί στον πλανήτη το 1645 θα επαναληφθεί. Κατά τη διάρκεια του Maunder Minimum είχε εμφανιστεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον... παγωμένο Τάμεση κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Οι πιθανότητες που δίνουν οι Βρετανοί ερευνητές για τη πραγματοποίηση ενός τέτοιου φαινομένου, που θα επηρεάσει σημαντικά τη θερμοκρασία του πλανήτη, είναι περίπου 20%. Ο καθηγητής Μάικ Λόκγουντ του πανεπιστημίου του Ρέντινκ τόνισε πως: «Εκτιμούμε ότι μέσα σε 40 χρόνια υπάρχει μια πιθανότητα 10-20% να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση αντίστοιχη με το Maunder Minimum.»

Το ακόμα πιο ανησυχητικό γεγονός ότι η αδρανοποίηση του ηλίου σημειώνεται ενώ βρισκόμαστε στο ηλιακό μέγιστο, την κορύφωση στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητας του Ήλιου. «Είμαι ηλιακός φυσικός για 30 χρόνια και ποτέ μου δεν είδα κάτι τέτοιο. Αν θες να δεις πότε ο Ήλιος ήταν τόσο ανενεργός στο παρελθόν, πρέπει να γυρίσεις εκατό χρόνια πίσω» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χάρισον, επικεφαλής του τμήματος διαστημικής φυσικής στο Rutherford Appleton Laborator.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ