Financial Times: Χρυσή εποχή για να δουλεύεις σε γραφείο -Ποια είναι τα καλά και τι έχει αλλάξει - iefimerida.gr

Financial Times: Χρυσή εποχή για να δουλεύεις σε γραφείο -Ποια είναι τα καλά και τι έχει αλλάξει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την ευκαιρία που παρουσιάζεται σε όσους απασχολούνται σε δουλειές γραφείου, αναφέρονται οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως αν και η περίοδος που διανύουμε δεν είναι η καλύτερη εργασιακά, εντούτοις όσοι απασχολούνται σε γραφεία θα πρέπει να νιώθουν αρκετά τυχεροί.

«Τι είναι χειρότερο: Η ζωή του γραφείου τώρα, ή πριν από 50 χρόνια; Οταν μου έγινε αυτή η ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα, δεν χρειάστηκαν πάνω από 2 δευτερόλεπτα πριν απαντήσω. Σίγουρα είναι χειρότερα τώρα. Δεν έχουμε εργασιακή ασφάλεια. Δουλεύουμε πολλές ώρες. Ο ανταγωνισμός έχει καταστρέψει το εργασιακό πνεύμα: ο κάθε ένας κοιτά τον εαυτό του. Χαλαρώνουμε όταν πέφτουμε για ύπνο και τότε ελέγχουμε εκ νέου e-mail με το ένα χέρι και με το άλλο βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Το αποτέλεσμα είναι στρες, εξάντληση και αποξένωση» γράφουν οι Financial Times σε άρθρο τους.

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως εν τέλει η απάντηση αυτή είναι λάθος και πως το να παραπονιέσαι ότι «όλα πάνε στα σκυλιά είναι μια λαϊκιστική ανοησία. Η εργασιακή ζωή το 2014 δεν είναι χειρότερη από το 1964. Για εκλεπτυσμένους επαγγελματίες τουλάχιστον, είναι καλύτερη από ποτέ. Εάν δεν νιώθουμε χαρούμενοι στην δουλειά, τότε θα έπρεπε -για αρκετούς λόγους» αναφέρουν οι FT και παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους όσοι εργάζονται σε δουλειές γραφείου, θα πρέπει να νιώθουν ευχαριστημένοι:

«Αρχικά, το 1964 δεν θα υπήρχε δουλειά για τις γυναίκες. Η εργασιακή ζωή για περίπου το 50% του μορφωμένου πληθυσμού, έχει βελτιωθεί πέρα από κάθε μέτρο. Από την άλλη μεριά, το άλλο μισό επίσης ζει αρκετά καλύτερα, καθώς οι περισσότεροι άνδρες θεωρούν πως το να έχουν γυναίκες γύρω τους κάνει τα πράγματα αν όχι πιο πολιτισμένα, σίγουρα πιο ισορροπημένα».

«Δεύτερον, οι δουλειές γραφείου έγιναν λιγότερο βαρετές. Ολες οι δουλειές ρουτίνας γίνονται από ημιαπασχολούμενους. Οι δουλειές αλλάζουν τόσο γρήγορα ώστε σχεδόν κανείς δεν μπορείς να τις βρει βαρετές. Και ποιος μπορεί στην τελική να νιώθει πλήξη με το ιντερνετ στο τσεπάκι του;»

«Τρίτον, η ζωή στο γραφείο διέπεται από περισσότερη ισότητα, αν και όχι τόσο πολύ όσο θα ήθελαν οι επιχειρήσεις να πιστεύετε. Υπάρχει λιγότερο ''τράβηγμα από τα μαλλιά'' και οι υφιστάμενοι που έχουν ιδέες δεν αποθαρρύνονται πλέον από το να τις εκφράζουν».

«Η συμπεριφορά στα γραφεία, επίσης άλλαξε προς το καλύτερο. Δεν είναι αλήθεια ότι ο περισσότερος ανταγωνισμός σημαίνει και πιο πολύ αγριάδα: Ισχύει ότι το πιο άχαρο μέρος για δουλειά είναι τα κορυφαία πανεπιστήμια, όπου οι τακτικοί καθηγητές όχι μόνο δεν έχουν πολύ ανταγωνισμό αλλά πολύ λίγο. Ο νόμος των μέσων όρων, υπαγορεύει ότι θα υπάρχουν πάντα μερικοί μισάνθρωποι γύρω από τον ψύκτη νερού στο γραφείο, αλλά περνούν πιο δύσκολα πλέον από ό, τι στο παρελθόν. Η κτηνωδία είναι εκτός μόδας - ο εκφοβισμός, η ομοφοβία, ο σεξισμός και ο ρατσισμός δεν είναι μόνο παρακινδυνευμένα, αλλά είναι ως επί το πλείστον παράνομα».

«Η πέμπτη βελτίωση, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον τόσο πολλοί ερασιτέχνες και ατάλαντοι που δίνουν διαταγές».

«Εκτον, οι εγκαταστάσεις των γραφείων είναι αρκετά καλές. Τα κτίρια είναι φωτεινά και οι καρέκλες άνετες. Ο άντρας που κάθεται δίπλα σας δεν καπνίζει πλέον 40 τσιγάρα την μέρα. Και κοντά σας βρίσκονται καπουτσίνο και σάντουιτς, σνακ που δεν τα πιάνει ο νους σε σχέση με τον Nες καφέ και την σκόνη πολτού στην καντίνα».

«Ακόμη και η μετακίνηση είναι καλύτερη. Στο Λονδίνο το μετρό λειτουργεί καλύτερα από ό, τι στο παρελθόν, έτσι μπορείτε να μετακινηθείτε χωρίς να κολλήσετε σε μια σήραγγα. Ακόμη καλύτερα, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στην πιο πολυσύχναστη στιγμή, αλλά να πάρετε πρώτα τα email σας στο σπίτι.

Αυτή η ευελιξία που η τεχνολογία μας έχει δώσει είναι η μεγαλύτερη βελτίωση όλων. Ωστόσο, η αλλαγή είναι τόσο θεμελιώδης, που είναι εύκολο να ξεχάσουμε το πόσο κακή ήταν η ζωή χωρίς αυτές τις βελτιώσεις».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχουν και δύο αρνητικά δεδομένα στη σύγχρονη εποχή, με το ένα να είναι το στρες λόγω εργασίας και το δεύτερον ότι δεν ξεκουραζόμαστε ποτέ και στέλνουμε e-mail μέχρι το πρωί, κάτι που είναι «ανθυγιεινό και συνήθως μη αναγκαίο». Αλλά, όπως τονίζει η οικονομική εφημερίδα, εκτός από περιπτώσεις καρδιουχειρούγων που πρέπει να είναι σε εγρήγορση, όλοι οι υπόλοιποι ευθύνονται που δεν κλείνουν ποτέ τα smartphones και άλλες τέτοιες συσκευές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ