Νέα αναβολή πήρε η έλευση της Τρόικα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι επικεφαλής (Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) δεν θα έρθουν ούτε την ερχόμενη εβδομάδα, όπως εκτιμάτο (μάλιστα είχε οριστεί ως πιθανή ημερομηνία η Τρίτη 21 Ιανουαρίου), καθώς δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα φτάσουν στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, πιθανόν την Τρίτη στις 28 του μήνα, με στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία και έγκριση της δόσης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 17 Φεβρουαρίου.
Ετσι, στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, το ελληνικό θέμα θα υπάρχει στην ατζέντα, αλλά μόνο για να δοθούν πολιτικές κατευθύνσεις και να οριστούν τα θέματα επί των οποίων θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία, ώστε να εγκριθεί η δόση τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα είναι μια μεγάλη δόση, 8,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 1,8 δισ. τουλάχιστον από το ΔΝΤ, η οποία, σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη θα καταβληθεί τμηματικά με βάση την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions και milestones). Με την έγκριση της μεγάλης δόσης, θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το πρώτο εξάμηνο, γεγονός που σημαίνει ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα μέχρι τότε, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να πάει στις ευρωεκλογές χωρίς τους περισπασμούς και το πολιτικό κόστος που έχει αυτή και μόνη η παρουσία της τριάδας Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επιστροφή της Τρόικα όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τις γιορτές, προκειμένου να μην "τρέχει" η ελληνική προεδρία παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις. Ετσι, κατ' αρχάς αποφασίστηκε να έρθουν μετά τις 8 Ιανουαρίου, μεταξύ 13 και 15 του μήνα, ώστε να μην συμπέσει η παρουσία τους με τις εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρίας. Στη συνέχεια, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει γεφύρωση του χάσματος αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα (στις 21/1) και τελικά για την μεθεπόμενη εβδομάδα, μετά το Eurogroup.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η αναβολή διευκολύνει καθώς θα έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, ώστε να πείσει την τρόικα να μην επιμείνει στη λήψη μέτρων για το 2014, πέραν αυτών που έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο. Φαίνεται πάντως, ότι η τρόικα, αντιλαμβανόμενη την ευαίσθητη πολιτική συγκυρία, εν όψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές) θα αποδεχθεί αρκετά από τα μέτρα έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση. Στον πάγο επίσης μπαίνει το θέμα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας την κυβέρνηση να νομοθετήσει ερήμην της, όπως έγινε στην περίπτωση των πλειστηριασμών. Από την άλλη, και ως αντιστάθμισμα, αναμένεται να εμφανιστεί πιο απαιτητική στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, όπως η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (toolkit).