Κρούγκμαν: Ζουρλομανδύας το ευρώ -Η λιτότητα καταστρέφει την κοινωνία σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία - iefimerida.gr

Κρούγκμαν: Ζουρλομανδύας το ευρώ -Η λιτότητα καταστρέφει την κοινωνία σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος συνεχίζει να εκτοξεύει «πυρά» κατά της λιτότητας και της Γερμανίας, την οποία κατηγορεί πως «διοικεί» την Ευρώπη.

Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE, ο Κρούγκμαν τονίζει πως οι χώρες που μαστίζονται από την λιτότητα όπως η Ιρλανδία, πρέπει να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική ύφεση που φέρνουν τα προγράμματα λιτότητας και επισημαίνει πως «είναι σοκαριστική η απουσία ενός συνασπισμού των δανειζομένων χωρών, οι οποίες θα έλεγαν: ''κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά θα πρέπει να κόψετε κάτι''», μεταδίδει το Irish Examiner.

Στη συνέχεια, ο γνωστός οικονομολόγος χαρακτηρίζει το ευρώ «ζουρλομανδύα» και επισημαίνει πως «υπάρχει πολύ λίγος χώρος για μανούβρες, αλλά ακόμη και μια μικρή χαλάρωση θα μπορούσε να σημάνει μια λίγο λιγότερο άσχημη ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Μια κατάσταση στην οποία το ευρώ διοικείται μόνο από τα συμφέροντα της Γερμανίας, είναι μια κατάσταση που θα γίνει χειρότερη. Το ευρώ το οποίο θα έπρεπε να είναι μονοπάτι για την ευρωπαϊκή ενότητα, θα γίνει ένα μονοπάτι μιας διαχωρισμένης ηπείρου, η οποία νιώθει ότι κακοποιείται από την πυρήνα της».

Ο Κρούγκμαν, τόνισε πως «το να κάνεις τους ανθρώπους να υποφέρουν, δεν είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη. Αυτό δείχνει μια ανικανότητα να δεχτούμε ότι, πραγματικά, είναι σφάλμα του καθενός και δεν ευθύνεται κανείς ταυτόχρονα, και, σε κάθε περίπτωση, το να κάνεις τους ανθρώπους να υποφέρουν, δεν βοηθά την ανάκαμψη. Το να έχεις μια καταστροφική για την κοινωνία λιτότητα στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, και με μια πολύ επιφυλακτική πολιτική μέχρι τέλους από την ΕΚΤ, είναι το χειρότερο όλων».

Τέλος, ο Κρούγκμαν αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο για μια κυβέρνηση εντός Ευρωζώνης να χαλαρώσει τους όρους της λιτότητας, «εκτός και εάν συμφωνήσουν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ