O Γερμανός ΥΠΕΞ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο κατάργησης της Τρόικα: «Δεν τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης» - iefimerida.gr

O Γερμανός ΥΠΕΞ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο κατάργησης της Τρόικα: «Δεν τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης της Τρόικαι και αντικατάστασής της από ευρωπαϊκούς θεσμούς εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως υποστηριξε, η τριμερής είναι ένα σημαντικό όργανο που προέρχεται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάργησης της Τρόικα και της ανάληψης του ρόλου της από καθαρά ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο Γερμανός υπουργός ήταν ξεκάθαρος:

«Όχι. Εδώ πρέπει να σας πω με κάθε σαφήνεια ότι έχω μια πολύ προσωπική άποψη επ' αυτού και δεν χρειάστηκε να αλλάξω την άποψή μου αυτή επειδή είμαι μέρος της κυβέρνησης πλέον... Στην Τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί και, ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς αυτό παντού, είμαι της άποψης ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα δεν είναι απόφαση άξια κριτικής».

Γι αυτό, υποστήριξε, «παρά την κριτική που ασκείται από πλεράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών μελών αναφορικά με τη νομιμοποίηση της τρόικας, θα πρέπει να πούμε ότι η Τρόικα είναι, δίχως άλλο, ένα πολύ σημαντικό όργανο».

Ο κ. Σταϊνμάγερ αναγνώρισε πως υπάρχουν αποφάσεις και αξιολογήσεις αντίστοιχες της Τρόικα, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές, όπως αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλων θεσμών ευρωπαϊκού επιπέδου. Ωστόσο, η Τρόικα αναλαμβάνει την ευθύνη για αξιολογήσεις, για εκτιμήσεις, δηλαδή για την πρόοδο που έχει γίνει από το κράτος μέλος αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική πολιτική. Σε κάθε περιπτωση, υπογράμμισε, οι αποφάσεις λαμβάνονται από ευρωπαϊκούς θεσμούς, από υπουργούς Οικονομικών, Εθνικά Κοινοβούλια κτλ. και δεν τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης αυτών των θεσμών.

Στη αρχή των δηλώσεών του ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε πως οι Γερμανοί έχουν μεγάλο σεβασμό και αναγνώριση προς την Ελλάδα για το δύσκολο δρόμο που έχει ήδη διανύσει. «Εχω μεγάλο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση, γιατί ξέρω τι επωμιστήκατε το τελευταίο διάστημα», είπε και στο σημείο αυτό δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα φέρει σε πέρας και θα ολοκληρώσει αυτόν το δρόμο, τον οποίο ξεκίνησε, και θα χρησιμοποιήσει τη θητεία της για να κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι είναι απαραίτητο για να τα καταφέρει», εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι οι δοκιμασίες και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα φέρουν καρπούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ