Η Google τιμά τη Σιμόν ντε Μποβουάρ - Doodle για τα 106 χρόνια από τη γέννηση της - iefimerida.gr

Η Google τιμά τη Σιμόν ντε Μποβουάρ - Doodle για τα 106 χρόνια από τη γέννηση της

Η Google τιμά τη Σιμόν ντε Μποβουάρ - Doodle για τα 106 χρόνια από τη γέννηση τη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και φεμινίστρια Σιμόν ντε Μποβουάρ, είναι το τιμώμενο πρόσωπο της Google, η οποία της αφιερώνει το doodle της σήμερα που συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη γέννηση της.

Η Ντε Μποβουάρ γεννήθηκε στο μποέμ Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου του 1908 και ήταν σχεδόν εθισμένη στη φιλοσοφική αναζήτηση, ενώ οι θεωρίες της κινούνται σε αυστηρά φεμινιστικά πλαίσια που συνδέονταν με τη γαλλική διανόηση, τη σεξουαλική απελευθέρωση και τον υπαρξισμό.

Υπήρξε σύντροφος του (επίσης φιλοσόφου) υπαρξιστή Ζαν Πωλ Σαρτρ, τον οποίο γνώρισε όταν φοιτούσαν στο École Normale Supérieure, ωστόσο η σχέση τους ήταν πολύ ανεξάρτητη και αυθαίρετη, με τους δυο τους να ζουν σε ξεχωριστά σπίτια και να διατηρούν ανοιχτές σχέσεις και με άλλα άτομα. Μάλιστα όταν το 1931 ο Σαρτρ της πρότεινε να παντρευτούν η απάντηση της Ντε Μποβουαρ ήταν αφοπλιστική: «ο γάμος είναι περιορισμός, αστικοποίηση, αλλά και θεσμοθετημένη παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτική ζωή των πολιτών».

Το φιλελεύθερο και ανατρεπτικό της πνεύμα ξεχώρισε και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν η Ντε Μποβουάρ ήρθε σε επαφή με τον Καμύ, τον Ζενέ, τον Πικάσο και άλλα πνεύματα αντίστασης του Παρισιού, ενώ με τον Σαρτρ ίδρυσαν την οργάνωση «Σοσιαλισμός και Ελευθερία» και μετά το τέλος του πολέμου εξέδωσαν το πολιτικό περιοδικό «Les Temps Modernes» παρουσιάζοντας μία ανατρεπτική οπτική για την πολιτική, τη φιλοσοφία και το γυναικείο φύλο.

Το μανιφέστο της «Το Δεύτερο Φύλο» (Le Deuxième Sexe) γνωστό και ως «βίβλος του φεμινισμού» εκδόθηκε το 1949 παρουσιάζοντας ανατρεπτικές για την εποχή απόψεις και υποστηρίζοντας ότι η «ταυτότητα της γυναίκας» δεν είναι κάτι φυσικό και αποτελεί απλά ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που συντηρεί συγκεκριμένες σεξουαλικές σχέσεις εξουσίας: «Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι».

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου 1986 από πνευμονία και βρίσκεται θαμμένη ακριβώς δίπλα στον αγαπημένο της Σαρτρ, στο νεκροταφείο Μονπαρνάς του Παρισιού.

Η Google τιμά τη Σιμόν ντε Μποβουάρ - Doodle για τα 106 χρόνια από τη γέννηση της | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Google doodle Σιμόν ντε Μποβουάρ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ