Ανοικτό «παράθυρο» σε νέο δάνειο για το χρηματοδοτικό «κενό» -Oι ανοιγματικές δηλώσεις Στουρνάρα - iefimerida.gr

Ανοικτό «παράθυρο» σε νέο δάνειο για το χρηματοδοτικό «κενό» -Oι ανοιγματικές δηλώσεις Στουρνάρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Όλο και πιο ορατό γίνεται το ενδεχόμενο λήψης νέου, μικρού δανείου για τη κάλυψη του χρηματοδοτικού "κενού" της διετίας 2014- 2015, το οποίο σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα υπολογίζεται στα 11 δισ ευρώ. Το κρίσιμο σε αυτή τη περίπτωση είναι να αποφευχθεί ένα νέο Μνημόνιο που θα θέτει νέους όρους γι' αυτό το δάνειο, σενάριο που μπορεί να χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά ως «ακραίο» και «παράλογο», αλλά τα μηνύματα από την Ευρώπη και κυρίως το Βερολίνο είναι μάλλον ανησυχητικά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε απεσταλμένους ξένων μέσων ενημέρωσης άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας απλώς ότι το ιδανικό σενάριο για τη κυβέρνηση είναι να μην χρειαστεί νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, συμπλήρωσε, ότι τη κρίσιμη ώρα των αποφάσεων, θα συνεκτιμηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις και θα επιλεγεί η πιο κατάλληλη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στη χρησιμοποίηση των αδιάθετων 8 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κυρίως λόγω των ενστάσεων που εγείρει η ΕΚΤ εν όψει των νέων stress tests. Στη περίπτωση που τελικά οι Ευρωπαίοι ανάψουν "κόκκινο" φως στη χρήση αυτών των κονδυλίων, τότε είναι προφανές ότι ακόμα και μια επιτυχής έξοδος στις αγορές- η έκδοση δεν θα ξεπεράσει τα 2 με 3 δισ ευρώ- δεν αρκεί για να καλύψει το "κενό", όπως επίσης ότι η λύση των εντόκων γραμματίων εκτός από δαπανηρή, στερεί ρευστότητα από την αγορά (ως γνωστόν οι εκδόσεις αυτές καλύπτονται από τις τράπεζες).

Όσον αφορά, δε, στους όρους του νέου δανείου- στο οποίο ήδη αναφέρονται επισήμως Γερμανοί αξιωματούχοι- ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να επικαλείται περισσότερο τη... λογική παρά να εκφράζει βεβαιότητα ότι θα αποφευχθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι "αυτό αποκλείεται, δεν μπορεί να υπάρξουν περισσότεροι όροι και προϋποθέσεις δημοσιονομικές, γιατί ήδη είναι αρκετά περιορισμένα τα πράγματα".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δάνειο μνημόνιο Γιάννης Στουρνάρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ