Σαμαράς: Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση με βαριές θυσίες-Κανένας λαός δεν έχει χάσει όσα οι Ελληνες - iefimerida.gr

Σαμαράς: Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση με βαριές θυσίες-Κανένας λαός δεν έχει χάσει όσα οι Ελληνες

Σαμαράς: Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση με βαριές θυσίες-Κανένας λαός δεν έχει χ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα ανέλαβε με κάθε επισημότητα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για τις προκλήσεις της Ευρώπης, αλλά και τις κατευθύνσεις της ελληνικής κυβέρνησης.«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου με την Ενωση» σημείωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας είναι η οικονομική ανάπτυξη της Ενωσης, η καταπολέμηση της ανεργίας, η κοινωνική συνοχή της ΕΕ και η κατοχύρωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας εσωτερικής και εξωτερικής.

«Στόχος είναι κυρίως η διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση με τεράστιες θυσίες. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση» τόνισε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι ο «Η Ελλάδα έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα στα νέα παιδιά να έχουν μέλλον, να έχουν ελπίδα και να έχουν γνώση»

Ο κ. Σαμαράς καταλήγοντας αναφέρθηκε στον... καλό καιρό και στον συμβολισμό του: «Εύχομαι ο ήλιος που σας υποδέχθηκε να αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό σήμερα και να εκφράζει την ελπίδα για μία καλύτερη Ευρώπη».

«Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν την Ευρώπη»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Κάλεσε όλους του ψηφοφόρους να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι την Ευρώπη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ελληνες θα ψηφίσουν υπέρ της Ευρώπης.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «το κόμμα αυτό και ο αρχηγός του (δεν ανέφερε καν το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα) δεν θέλουν την Ευρώπη και επέλεηαν να μην έρθουν καν σήμερα εδώ» προσθέτοντας «Οποιος έχει ενδιαφέρον για την Ευρώπη θα ήθελε να έρθει σήμερα εδώ».

Μπαρόζο: Κάνατε λάθος για την Ελλάδα – Βγαίνει από την κρίση μέσα στο 2014

Ιδιαίτερα θετικές ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν.

«Το 2013 είχα πει ότι θα είναι το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε μία στροφή και όντως ήταν μία χρονιά αλλαγής αντιλήψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που διάφοροι έκαναν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει» επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε «Το γεγονός ότι είμαστε εδώ δείχνει ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ όπως είχα πει είναι πίσω μας. Βγαίνουμε από την ύφεση, πιστεύω ότι η Ελλάδα εφέτος θα βγει από την κρίση. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την κρίση. Αυτό δείχνει πως τα προγράμματα αποδίδουν όταν εφαρμόζονται με αποφασιστικότητα και σωστό τρόπο. Στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών».

Χαρακτήρισε λανθασμένη την αντίληψη που επικρατεί για την Ελλάδα, καθώς υποτιμά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ειδικά τους τελευταίους 18 μήνες.

«Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την κρίση το 2014 και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσελκύει ενδιαφέρον επενδυτών. Τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να κατασπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα. Σε μία χώρα,όπως η Ελλάδα, υπάρχουν δυσκολίες και ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη. Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Ελληνες πολίτες, τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους» συμπλήρωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Υπάρχουν προβλήματα, δεν πρέπει να επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η προεδρία της ΕΕ είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει ότι οι καιροί που έρχονται δεν χαρακτηρίζονται από την κρίση αλλά από τα διδάγματα που πήρε από την κρίση. Η Ελλάδα συνέβαλε πάντα στο ευρωπαϊκό πολιτισμό, ας χρησιμοποιήσει την προεδρία για να δείξει ότι και η σύγχρονη Ελλάδα, όχι μόνο η αρχαία, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση» κατέληξε.

Σαμαράς: Πληρώσαμε ακριβά δικά μας σφάλματα και αδυναμίες της ΕΕ -Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες

Λίγη ώρα αργότερα, στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την βεβαιότητά του για ανάκαμψη της χώρας και τόνισε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη.

Από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης σε σύμβολο των δυνατοτήτων της. Αυτή τη διαδρομή μπορεί να διαγράψει η Ελλάδα ως το τέλος της προεδρίας, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Ξεκινώντας με αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την υπογραφή της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τα δικά της σφάλματα, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, αλλά διέψευσε τις Κασσάνδρες.

«Η Ελλάδα επουλώνει τις πληγές της. Οι Ελληνες είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από την κρίση, πλήρωσε πιο ακριβά δικά της σφάλματα αλλά και κατασκευαστικές αδυναμίες της ΕΕ, έχει διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες», τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως ορισμένοι προέβλεπαν και κάποιοι εύχονταν την έξοδο της Ελλάδας από τη ΕΕ.

Επισημαίνοντας πως η χώρα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ σε συνθήκες ύφεσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ρίζες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ ως το πιο φιλόδοξο εγχείρημα.

«Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανταγωνιστικότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι τα τέσσερα προτάγματα που διαμορφώνουν στον σύγχρονο κόσμο. Απαντούμε στην κρίση με περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα βρίσκεται πιο κοντά στις αποφάσεις που τον αφορούν», εξήγησε ο κ. Σαμαράς.
Ακόμη, τόνισε πως «σήμερα που περάσαμε τα πιο δύσκολα και αποφύγαμε τα χειρότερα είναι ώρα να νικήσουμε την ύφεση και την ανεργία, είναι ώρα να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την σταθεροποίηση, είναι ώρα να αναπτύξουμε τις θαλάσσιες πολιτικές, είναι ώρα να εμβαθύνουμε την τραπεζική ένωση».

Η ελληνική προεδρία θα αναδείξει αυτά που μας ενώνουν και μας θέτουν σε πορεία ανάπτυξης είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι ο καλύτερος κόσμος που μπορούμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας, είναι παράλληλα αυτό που ζητά ο υπόλοιπος κόσμος από εμάς. Ευρώπη είμαστε εμείς, ο καλύτερος εαυτός μας. Ευρώπη δεν είναι αφηρημένες στατιστικές είναι μήτρα ελευθερίας και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ