Ηχηρό «όχι» του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, σε ενδεχόμενο ελληνικού «κουρέματος» - iefimerida.gr

Ηχηρό «όχι» του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, σε ενδεχόμενο ελληνικού «κουρέματος»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ακόμα δημόσια τοποθέτηση από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωζώνης, τίθεται απέναντι στα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ απαντάει με ένα ηχηρό «όχι».

Μιλώντας στο γερμανικό Spiegel, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «ίσως υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου», λέγοντας πως την απόφαση για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρει η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά.

Ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης ρωτήθηκε με επισήμανση των δηλώσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου στην πρόσφατη συνέντευξή του στη FAZ. Ο Ευ.Βενιζέλος, ανέφερε το περιοδικό, κάλεσε για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμή και μείωση των επιτοκίων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα» τόνισε ο Ρέγκλινγκ στην απάντησή του, μιλώντας για το τρέχον πακέτο που χρηματοδοτείται από τον μόνιμο μηχανισμό.

«Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Οι περίοδοι αποπληρωμής των δανείων βρίσκονται στα 30 χρόνια, τα επιτόκια ελαφρώς πάνω από το 1,5% και για τα επόμενα δέκα χρόνια τα τοκοχρεολύσια έχουν μεταφερθεί -όλα αυτά αναλογούν οικονομικά σε κούρεμα», τόνισε.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε, το περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις είναι «εξαιρετικά μικρό»και τα επιτόκια των δανείων από τον ESM δεν μπορούν να μειωθούν. «Ούτε το ΔΝΤ αλλάζει σημαντικά τους όρους του είπε», λέγοντας πως «ίσως θα υπήρχε ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου». Την απόφαση ωστόσο για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να την πάρει ο πιστωτής, εν προκειμένω η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ