Ούτε ο Καψής δεν ξέρει πότε θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ: Ολα τα χρονοδιαγράμματα γίνονται με υποθέσεις - iefimerida.gr

Ούτε ο Καψής δεν ξέρει πότε θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ: Ολα τα χρονοδιαγράμματα γίνονται με υποθέσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά από τον σάλο που προέκυψε με το ανταποδοτικό τέλος της ΝΕΡΤΙ ύψους 3 ευρώ τον μήνα για υπηρεσίες που δεν παρέχονται προσπάθησε ο υφυπουργός Αρμόδιος για την Ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής, ο οποίος υπεραμύνθηκε της εισφοράς που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι για την ΝΕΡΙΤ που υπολειτουργεί, ενώ παράλληλα δεν εγγυήθηκε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί ο νέος φορέας από τον Μάρτιο.

«Το ανταποδοτικό τέλος είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο. Αρα, μιλάμε για ένα πολύ χαμηλότερο κόστος για τη δημόσια τηλεόραση. Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή παρέχονται υπηρεσίες. Μόνον οι αθλητικές μεταδόσεις, οι ταινίες, οι συναυλίες, τα ξένα σίριαλ, όλα αυτά έχουν ένα κόστος το οποίο καλύπτεται από τη δημόσια τηλεόραση. Το βασικό είναι ότι ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ, της νέας τηλεόρασης, είναι 100 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο Παντελής Καψής ο οποίος συμπλήρωσε:

«Υπάρχει μια μείωση από 240 εκατομμύρια στα 100 εκατομμύρια. Αυτό μεταφράζεται σε 3 ευρώ το μήνα. Θα μπορούσαμε να το ξεκινήσουμε το Μάρτιο, που θα είναι, αν θέλετε, η επίσημη έναρξη της ΝΕΡΙΤ και να έμπαινε με 3,5 ευρώ. Επειδή θα μείνει 3 ευρώ και για το 2015 και 2016 το μοιράσαμε μέσα στο χρόνο από την 1η Ιανουαρίου, καλύπτοντας και το κόστος των 2 πρώτων μηνών του 2014».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση που του έγινε για το εάν το χρονοδιάγραμμα είναι δεσμευτικό και εάν θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ τον Μάρτιο, ο υφυπουργός «θόλωσε τα νερά» και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντησε λέγοντας: «Δεσμευτικό... Όλα τα χρονοδιαγράμματα γίνονται με κάποιες υποθέσεις», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της καθυστέρησης σημειώνοντας:

«Το πρόβλημα σε όλη αυτή την ιστορία, δυστυχώς, είναι μια τεράστια γραφειοκρατία. Για παράδειγμα, οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ έχουν μια διαδικασία την οποία δεν μπορούμε να συντομεύσουμε. Ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή είναι στις αρχές Μαρτίου να γίνει το επίσημο λανσάρισμα. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένουμε μέχρι το Μάρτιο για να εμφανιστεί το καινούργιο πρόγραμμα. Ήδη, από τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς θα περάσει και στην ευθύνη της ΝΕΡΙΤ, να εμπλουτίζεται με καινούργιο περιεχόμενο. Και κάποια στιγμή θα γίνει η επίσημη παρουσίαση, μέσα και από μια διαφημιστική καμπάνια. Αλλά, η δημόσια τηλεόραση ήδη αυτή τη στιγμή έχει ένα πλουσιότερο πρόγραμμα από αυτό που είχε πριν από ένα μήνα. Και μέσα στο μήνα θα έχει πολλά καινούργια στοιχεία. Θα ανακοινωθούν σύντομα».

Πόσο κόστισε τελικά το κλείσιμο της ΕΡΤ και η λειτουργία της ΔΤ

Ο υφυπουργός, σημείωσε πως «το τέλος είναι μειωμένο κατά 30%. Το κόστος της ΕΡΤ είναι πολύ μεγαλύτερο» και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις παρεχόμενες υπηρεσίες λέγοντας: «Κοιτάξτε θα υπάρχουν δύο κανάλια και ένα δορυφορικό. Πριν υπήρχε η ΝΕΤ, η ΕΤ3 και η ΕΤ1, η οποία ουσιαστικά είχε ένα πρόγραμμα χωρίς κόστος. Δεν είχε πραγματικό πρόγραμμα. Ουσιαστικά πιστεύω ότι θα είναι το ίδιο και καλύτερης ποιότητας πρόγραμμα. Αλλά αυτό μένει να φανεί, φυσικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο κόστος της μεταβατικής τηλεόρασης μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ λέγοντας: «Το κόστος των αποζημιώσεων είναι γύρω στα 60 εκατομμύρια συν, πλην, γιατί δεν έχει υπολογιστεί ακόμη. Τους δύο πρώτους μήνες η δημόσια τηλεόραση κόστιζε 2-3 εκατομμύρια, δεν ξέρω ακριβώς, ανάλογα τι θα υπολογίσει κανείς. Δεν υπολογίζω για παράδειγμα το Champions League το οποίο είχε πληρωθεί. Συνεπώς, δεν ξέρω πόσο θα πάει τώρα.. Εγιναν προσλήψεις και κάποια έξοδα για την Προεδρία. Θέλετε να φτάσει συνολικά με τα αθλητικά μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων».

Τέλος, ο Παντελής Καψής δήλωσε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει το συνολικό κόστος της ΔΤ, ωστόσο εκτίμησε πως θα είναι πολύ πιο κάτω από 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ