Στο σφυρί η συγκλονιστική Βίλα Μουσολίνι στη Ρόδο -Η απίστευτη ιστορία ενός ιστορικού αρχοντικού [εικόνες] - iefimerida.gr

Στο σφυρί η συγκλονιστική Βίλα Μουσολίνι στη Ρόδο -Η απίστευτη ιστορία ενός ιστορικού αρχοντικού [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιβλητική βίλα «Ντε Βέκι» στη Ρόδο που πήρε το όνομα της από τον διοικητή των Δωδεκανήσων επί ιταλοκρατίας, γνωστή και ως Βίλα Μουσολίνι, βγαίνει στο σφυρί μαζί με 156 μικρά και μεγάλα ακίνητα που πρόκειται από το νέο έτος να παραχωρηθούν ή να πωληθούν, προκειμένου να μετατραπούν σε παραθεριστικές κατοικίες ή ξενοδοχεία.

Αν δεν υπήρχαν οι Ιταλοί κατακτητές, η Ρόδος δεν θα υπήρχε -να, μια ιστορική αλήθεια που πρέπει να παραδεχόμαστε. Η παλιά πόλη της Ρόδου χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ιστορική βίλα συνολικής επιφάνειας 8.100 στρεμμάτων, πρώην κατοικία του Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων επί Μουσολίνι κόμη Τσέζαρε Μαριο Ντε Βεκι. Ηταν εκείνος που αποφάσισε να την ανακατασκευάσει με βάσει τα αρχικά σχέδια που κατάφεραν να ανακαλύψουν οι Ιταλοί και να την μετατρέψουν σε επίσημη κατοικία του εκάστοτε Ιταλού Διοικητή, αλλά και θερινό ανάκτορο για τον Ιταλό βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε τον Γ΄ και αργότερα τον Μπενίτο Μουσολίνι.
αργότερα έγινε θέρετρο της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Από τότε παραμένει έρημη και λεηλατημένη, ετοιμόρροπη, με σπασμένα τζάμια, και γεμάτη σκουπίδια, χωρίς να έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.
Οι πλέον στενοί εναπομείναντες εν ζωή συγγενείς του τελευταίου διοικητή επί της Ιταλικής κατοχής στο νησί της Ρόδου και γενικού διοικητή των Νήσων Αιγαίου, Ντε Βέκι βρέθηκαν στο νησί της Ρόδου στις αρχές του 2013, σε άκρως ιδιωτική επίσκεψη, προκειμένου να δουν τα μέρη που έζησε και διοίκησε ο πρόγονός τους για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Ροδιακή» στο νησί της Ρόδου θα βρίσκονται από τα μέσα στις επόμενες μέρες, οι δύο εγγονές του Ντε Βέκκι, ο ένας εγγονός του καθώς επίσης και ο σύζυγος της μιας εγγονής του, που φαίνεται να οργάνωσε και το συγκεκριμένο ταξίδι.

Από τις ίδιες πληροφορίες, το όλο ταξίδι, οργάνωσε ο σύζυγος της μεγαλύτερης εγγονής του Ντε Βέκκι, ο οποίος διαμένει στο Μιλάνο.

Πρόκειται για τον Maurizio De Pellegrini, 73 ετών σήμερα, ο οποίος μάλιστα, γεννήθηκε στη Ρόδο τον Μάρτιο του 1940 καθώς η οικογένειά του ζούσε στο νησί της Ρόδου. Μάλιστα, βαφτίστηκε από τον ίδιο τον Ντε Βέκκι όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του ίδιου.
Από τη Ρόδο αναχώρησε μαζί με την οικογένειά του όταν ήταν μόλις ελάχιστων μηνών (Μάιο του 1940), καθώς είχε ξεσπάσει τότε ο πόλεμος.

Οι δύο οικογένειες γνωρίζονταν και διατήρησαν και τις σχέσεις αυτές που είχαν στην διάρκεια των επομένων ετών κι έτσι ο Maurizio De Pellegrini παντρεύτηκε στη συνέχεια την μεγαλύτερη από τις εγγονές του Ντε Βέκκι και συγκεκριμένα την Onorina Ventoura η οποία επίσης βρέθηκε στη Ρόδο.

Τι άλλο πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ

Ακίνητα συνολικής επιφάνειας 86.000 στρεμμάτων αποτελούν μέρος των «πακέτων» που έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και με βάση τις προτεινόμενες χρήσεις τους, προορίζονται για να αξιοποιηθούν ως πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Τα μεγαλύτερα απ' αυτά θα παραχωρηθούν ή θα πωληθούν μέσω διαγωνισμών, ενώ τα πιο μικρά θα αξιοποιηθούν μέσω του νέου σχετικά θεσμού των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (www.e-publicrealestate.gr), από τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά αρκετά υψηλά έσοδα, της τάξης των 50 - 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το μεγαλύτερο από τα ακίνητα του καταλόγου βρίσκεται επίσης στην Ρόδο, στη θέση «Βουνό» και έχει επιφάνεια 27.000 στρεμμάτων, ενώ το μικρότερο είναι ένα ακίνητο στις Σέρρες, επιφάνειας μόλις 2,6 στρεμμάτων, που στεγάζει το πρώην Ξενία. Στη λίστα, συμπεριλαμβάνεται και ακίνητο αγνώστου επιφανείας, που αφορά το χώρο του πρώην σανατορίου «Αγία Ελεούσα» στη Ρόδο.

Όπως αναφέρεται στον σχετικό κατάλογο που έχει καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών - όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε ακίνητο στην Ελλάδα- μόνο εύκολη δεν είναι. Κάποια διεκδικούνται από ιδιώτες, άλλα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δασική υπηρεσία, και άλλα βρίσκονται σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.

Στο μακρύ κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνονται και πολλά Ξενία (Αράχωβας, Δράμας, Σερρών), εκτάσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) καθώς και πλήθος από μικρά οικόπεδα ανά την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ