Απόφαση-σοκ: Νόμιμες οι παρακολουθήσεις συνομιλιών από την NSA, έκρινε ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ - iefimerida.gr

Απόφαση-σοκ: Νόμιμες οι παρακολουθήσεις συνομιλιών από την NSA, έκρινε ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νόμιμες έκρινε τις παρακολουθήσεις της ΝSA (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ) ο ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ Ουίλιαμ Πόλι (William H. Pauley III), λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπερασπίστηκε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA, χαρακτηρίζοντας απαραίτητες τις πληροφορίες που συλλέγονται από την Υπηρεσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο δικαστής αποφάσισε πως η συλλογή πληροφοριών από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών είναι σύννομη και απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Το αν και κατά πόσον το πρόγραμμα αυτό πρέπει να συνεχιστεί, σημείωσε στην απόφασή του, επαφίεται στα μέλη του Κογκρέσου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που θα πρέπει να πάρουν τη σχετική απόφαση.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, η NSA «φιλτράρει τις πληροφορίες σε κάθε τηλεφωνική κλήση από και προς τις ΗΠΑ» και δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι η Υπηρεσία παραβιάζει προσωπικά δεδομένα.

Στο σκεπτικό της απόφασής του, έκτασης 54 σελίδων, ο δικαστής υπογράμμισε την αξία που έχει το πρόγραμμα παρακολουθήσεων για την πρόληψη και την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων και επέμεινε ότι αφορά μόνο άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ένας άλλος δικαστής, ο Ρίτσαρντ Λίον, εξετάζοντας άλλη προσφυγή στην Ουάσινγκτον, είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα ότι το «σχεδόν οργουελικό» πρόγραμμα είναι πιθανότατα «αντισυνταγματικό».

Το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της ΝSA που αποκάλυψε το πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν, επιτρέπει στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να συλλέγουν δεδομένα τηλεφωνικών συνομιλιών (κλήσεις, πλήθος, διάρκεια κ.λπ.) Αμερικανών και ξένων υπηκόων στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ