Πανσέληνος, βροχή Αρκτίδων και χειμερινό ηλιοστάσιο: Τα αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας - iefimerida.gr

Πανσέληνος, βροχή Αρκτίδων και χειμερινό ηλιοστάσιο: Τα αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας

Η Πανσέληνος του Δεκέμβρη και η βροχή των Αρκτίδων: Τα αστρονομικά φαινόμενα της
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H τελευταία πανσέληνος του χρόνου και η τελευταία βροχή πεφταστεριών συναντιούνται στον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα, καλωσορίζοντας επίσημα τα Χριστούγεννα, ενώ το Σάββατο μπαίνει και επίσημα ο χειμώνας με το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Η τελευταία πανσέληνος του χρόνου
Η πανσέληνος θα εμφανιστεί επίσημα στον ουρανό το πρωί της Τρίτης, αλλά και από το βράδυ της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου, θα είναι αρκετά φωτεινή ώστε να ξεχωρίζει στον νυχτερινό ουρανό. Μπορείτε να τη δείτε στα ανατολικά το ηλιοβασίλεμα και την κορύφωσή του στο νότο λίγο πριν τα μεσάνυχτα . Η Σελήνη βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Ταύρου, έναν με δύο βαθμούς νότια του Zeta ( ζ ) του Ταύρου , του αστεριού που σηματοδοτεί το νότιο κέρατο του ταύρου .

Ο χορός των φεγγαριών του Δία
Ο Δίας θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό λίγο μετά τις 18:00 ως το πιο φωτεινό σημείο του ουρανού μετά την Αφροδίτη. Ωστόσο ειδικά το βράδυ της Τρίτης, 17 Δεκέμβρη, η παρατήρηση του πλανήτη αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον χάρη στον χορό των φεγγαριών του. Η Καλλιστώ ρίχνει τη σκιά της πάνω στο Δία για περισσότερο από τρεις ώρες, ξεκινώντας στις 10:04 μ.μ και καθώς η σκιά βγαίνει από το δίσκο στις 1:17 π.μ., η ίδια η Καλλιστώ εμφανίζεται στο νοτιοανατολικό άκρο του πλανήτη . Περίπου 20 λεπτά το φεγγάρι φτάσει στο νοτιοδυτικό άκρο του Δία , η σκιά από τον δορυφόρο Ιώ αρχίζει μια διέλευση στην αντίθετη πλευρά του πλανήτη.

Ο Αρης κλέβει την παράσταση
Την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, ο κόκκινος πλανήτης ανατέλλει γύρω στις 12:30 π.μ., και θα φαίνεται περισσότερο στο νότιο ουρανό το πρωί κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος. Παρά το γεγονός ότι πολλά αστέρια λάμπουν φωτεινότερα από τον μεγέθους 1.0 Αρη, ο πλανήτης ξεχωρίζει για το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα του.

Η πανσέληνος «απογειώνεται»
Η Σελήνη φτάνει στο απόγειό της, το πλέον απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη και θα βρίσκεται 406.269 χιλιόμετρα από το κέντρο του πλανήτη μας. Οταν η σελήνη ανατέλλει περίπου στις 19:00, κατά πάσα πιθανότητα θα φανεί μεγαλύτερη από το κανονικό . Αυτό είναι απλά μια ψευδαίσθηση που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται όταν ο δορυφόρος μας βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα .

Η επανεμφάνιση του Κρόνου
Αν και ο Κρόνος πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ήλιου από τη Γη μόλις ενάμιση μήνα πριν, στις 6 Νοεμβρίου θα είναι ήδη ορατός στα νοτιοανατολικά το λυκόφως την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη. Λάμπει με μέγεθος 0,6 και θα είναι το λαμπρότερο αντικείμενο σε αυτό το τμήμα του ουρανού.

Χειμερινό ηλιοστάσιο
Το χειμερινό ηλιοστάσιο της συμβαίνει στις 19:30 μ.μ. το Σάββατο 21 Δεκέμβρη. Εκείνη τη στιγμή , ο Ήλιος φτάνει στο πλέον απομακρυσμένο σημείο τoy νότια στον ουρανό. Το ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και εκείνη η μέρα θα έχει τις λιγότερες ώρες φως και τις περισσότερες σκοτάδι από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη , ωστόσο , το συντομότερο ηλιοβασίλεμα συνέβη περίπου πριν από δύο εβδομάδες και η τελευταία ανατολή του ηλίου δεν θα συμβεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου .

Η κορύφωση των Αρκτίδων
Η βροχή των μετεωριτών Αρκτίδων θα κορυφωθεί πριν από την αυγή της Κυριακής, 22 Δεκέμβρη. Το φαινόμενο θα είναι εντυπωσιακό και οι μετεωρίτες φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό της Μικρής Αρκτου, εξ' ου και η ονομασία τους. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στα βόρεια του ουρανού όλη τη νύχτα , αλλά σκαρφαλώνει υψηλότερα την αυγή. Δυστυχώς , η φωτεινή σελήνη που θα μοιράζεται τον ουρανό με τους μετεωρίτες κατά τις πρωινές ώρες θα κλέψει αρκετή από τη δόξα τους, ωστόσο κάτω από καλές συνθήκες θέασης , οι παρατηρητές μπορούν να περιμένουν να δουν μεταξύ 5 και 10 μετέωρα την ώρα πριν την άνοδο της σελήνης και περίπου 2 με 5 μετέωρα μετά την εμφάνιση της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ