Φόρος ακινήτων -Με απλά παραδείγματα ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν - iefimerida.gr

Φόρος ακινήτων -Με απλά παραδείγματα ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελαφρύνσεις από 2 έως 21% (ανάλογα με την τιμή ζώνης) για τους περισσότερους φορολογούμενους σε σχέση με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ που πλήρωναν μέχρι τώρα προβλέπει ο νέος φόρος ακινήτων που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή και θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου 2014 αντικαθιστώντας το ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ. Ωστόσο, 300.000 νοικοκυριά, περίπου, αναμένεται να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους σε σχέση με αυτά που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Εντωμεταξύ, μέσω του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται από το νέο έτος μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%,

Ο φόρος για τα σπίτια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό (12 κλιμάκια), από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα (25 κλιμάκια) και από 0,1 έως 3 ευρώ για τα αγροτεμάχια.

Λεπτομέρειες, εξαιρέσεις και εκπτώσεις

Οι βοηθητικοί χώροι των κτισμάτων θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου, ενώ για τα διατηρητέα και απαλλοτριωμένα ακίνητα προβλέπεται έκπτωση 60%. Για τα ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται προβλέπεται έκπτωση 40% και απαλλάσσονται εντελώς από το φόρο ακινήτων τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, αχυρώνες κ.λπ.).

Οσον αφορά τα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος θα είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα, ωστόσο, ο φόρος θα αυξομειώνεται με διάφορους συντελεστές όπως:- συντελεστή θέσης από 1 έως 3
- άρδευσης 1,1
- χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για βοσκότοπους, 2 για καλλιέργειες, 5 για λατομεία και για εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων

Συμπληρωματικός φόρος σε ακίνητες περιουσίες με συνολική αντικειμενική άνω των 300.000 ευρώ

Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται σε ακίνητες περιουσίες με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Οι κερδισμένοι από το νέο φόρο ακινήτων

Εκτός από την έκπτωση που θα έχουν όσοι έχουν ημιτελείς οικοδομές ή γιαπιά, θα γλιτώσουν από φόρο, όσοι αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής του. Η απαλλαγή θα κυμαίνεται από 50% έως και 100%, ανάλογα με την περίπτωση και πόσα από τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος καλύπτει ο υπόχρεος. Τα κριτήρια θα είναι:

α) η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη

β) η οικονομική του κατάσταση (πχ ανεργία) και το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα εφόσον κινείται στα όρια της φτώχειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να λάβει την απαλλαγή ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είναι να μην χρωστά στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, απαλλάσσονται από το φόρο τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα από το Δημόσιο, ενώ οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται για τα ακίνητα που έχουν όπως σήμερα, αλλά με έκπτωση 50% στο φόρο.

Ποιοι επιβαρύνονται υπέρμετρα από το νέο φόρο

Από το νέο φόρο θα επιβαρυνθούν περισσότερο όσοι φορολογούμενοι έχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, όσοι κατέχουν ακίνητη περιουσία μεσαίας αξίας, λίγο μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με το νέο φόρο φορολογούνται για πρώτη φορά όσοι κατέχουν αγροτεμάχια, αλλά και τα γιαπιά, αν και για τα τελευταία θα υπάρχει έκπτωση φόρου.

Παραδείγματα υπολογισμού του φόρου

Ο νέος φόρος ακινήτων είναι χαμηλότερος από το ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα υπολογισμού του φόρου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, όπως σημείωνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για παράδειγμα οικία 90 τ.μ. 17 ετών 2ου ορόφου στην Αγία Βαρβάρα Αττικής με το ειδικό τέλος ακινήτων επιβαρύνεται φέτος με 252 ευρώ ενώ ο νέος φόρος θα είναι 200 ευρώ ( 52 ευρώ ή 20,8% λιγότερο).

Στο Περιστέρι οικία 110 τμ 15 ετών 3ου ορόφου επιβαρύνεται φέτος με φόρο 514 ευρώ ενώ το 2014 ο φόρος μειώνεται στα 452 ευρώ (62 ευρώ ή 12,1% χαμηλότερα).

Στον Πειραιά οικία 110 τμ 28 ετών 3ου ορόφου επιβαρύνεται φέτος με 561 ευρώ ενώ το 2014 με 505 ευρώ (56 ευρώ λιγότερα ή 10% χαμηλότερα)

Στην Αρτα οικία 100 τμ 20 ετών μονοκατοικία, ή στο Παγκράτι οικία 80 τμ 30 ετών 1ου ορόφου

Σε ότι αφορά ακριβότερες περιοχές προκύπτει ότι οικία 180 τμ 16 ετών και μονοκατοικία στο Καβούρι και οικόπεδο οικίας (μη δομημένο) 500 τμ ο ιδιοκτήτης της πληρώνει φέτος 24.363 ενώ φέτος θα πληρώσει 25.508 ευρώ.

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται αναλυτικά παραδείγματα υπολογισμού του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων και παράλληλα γίνεται σύγκριση με τα όσα πλήρωναν οι φορολογούμενοι μέχρι σήμερα μέσω χαρατσιού και ΦΑΠ.

(Πατήστε πάνω στους παρακάτω πίνακες με παραδείγματα για μεγέθυνση)

Φόρος ακινήτων -Με απλά παραδείγματα ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν | iefimerida.gr 0

Φόρος ακινήτων -Με απλά παραδείγματα ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν | iefimerida.gr 1

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτησή του νομοσχεδίου θα γίνει με την διαδικασία του επείγοντος και θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών, το ερχόμενο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια και η ψήφισή του να γίνει την Πέμπτη.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και τις κλίμακες αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από την 1.1.2014 στο 3% (από 10%).

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ