Απαγορεύτηκε η επανέκδοση του «Mein Kampf» του Χίτλερ -70 χρόνια μετά τον θάνατό του, το βιβλίο εξακολουθεί να προκαλεί πόνο - iefimerida.gr

Απαγορεύτηκε η επανέκδοση του «Mein Kampf» του Χίτλερ -70 χρόνια μετά τον θάνατό του, το βιβλίο εξακολουθεί να προκαλεί πόνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που οι θιασώτες του πληθαίνουν ανά την Ευρώπη, προκαλώντας και οικτίροντας τις έννοιες της Δημοκρατίας και του πολιτισμού, το «πνευματικό» τέκνο του Αδόλφου Χίτλερ (το γνωστό βιβλίο «Ο Αγών μου»), τίθεται εκτός εμπορίου και δεν πρόκειται να επανεκδοθεί.

Οπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ του Εθνους, η διά νόμου απαγόρευση έκδοσης του βιβλίου αυτού λήγει το 2015. Ωστόσο η Βαυαρία εγκατέλειψε το σχέδιο ανατύπωσης μίας νέας ακαδημαϊκής έκδοσης του μανιφέστου του Χίτλερ «Ο Αγών μου», η οποία θα συμπεριλαμβάνει και κριτικό σχολιασμό.

Το κρατίδιο της νότιας Γερμανίας, στις αρχές του οποίου ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Χίτλερ από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει απαγορεύσει κάθε επανέκδοση. Όμως τα δικαιώματα αυτά εκπνέουν στο τέλος του 2015, 70 χρόνια μετά τον θάνατο του Χίτλερ.
Η Βαυαρία σχεδίαζε για εκείνη την περίοδο να προχωρήσει στην ανατύπωση μιας νέας έκδοσης του κειμένου, που θα εμπεριείχε κριτικό σχολιασμό από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας που εδρεύει στο Μόναχο (IfZ).

Ωστόσο κρίθηκε αναίτια μια τέτοια έκδοση που θα προκαλούσε τους συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς θα τους... έξυνε μια παλιά πληγή. Για αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο ίδιος, η κυβέρνηση του Βαυαρικού κράτους απρόσμενα συμφώνησε, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, αργά χθες να εγκαταλείψει τα σχέδια για την επανέκδοση με σχόλια ιστορικών του Ινστιτούτου δύο χρόνια αφότου ανέθεσε την εργασία αυτή σε αυτό.

Η τοπική κυβέρνηση είχε επενδύσει περισσότερα από 500.000 ευρώ στην προετοιμασία της ακαδημαϊκής επανέκδοσης, επεσήμαναν μέλη του Ινστιτούτου σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Το Ινστιτούτο, παρ' όλ' αυτά, θα συνεχίσει να εργάζεται στην έκδοση με τον κριτικό σχολιασμό.

Από την πλευρά της, η εβραϊκή κοινότητα, δέχθηκε με ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη. «Η ελεεινή προσπάθεια του Χίτλερ ξεχειλίζει από μίσος και περιφρόνηση για την ανθρωπότητα» είπε η Σαρλότ Νόμπλοχ, πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στη Γερμανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το βιβλίο του Χίτλερ δημιουργεί κλίμα έντασης, στις μέρες μας. Τον Απρίλιο του 2012, η Βαυαρία επέβαλε την ακύρωση της δημοσίευσης αποσπασμάτων του Mein Kampf από ένα υπό έκδοση περιοδικό, απειλώντας με νομικές κυρώσεις.
Οι επικριτές της απόφασης απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι αναχρονιστικά, σε μια εποχή που το περιεχόμενο του βιβλίου είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο και ευρέως διαδεδομένο σε άλλες χώρες.

Ο Χίτλερ έγραψε το αυτοβιογραφικό «Ο Αγών μου» στην φυλακή μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να προβεί σε πραξικόπημα στο Μόναχο. Ο Χίτλερ, υπεύθυνος για το Ολοκαύτωμα, ηγήθηκε του Τρίτου Ράιχ από το 1933 έως το 1945, όταν αυτοκτόνησε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αδόλφος Χίτλερ Ο Αγών μου Βαυρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ