Τοξική βόμβα εκατ. ευρώ στον ΧΥΤΑ Φυλής -Ποιοι παίζουν με την υγεία μας - iefimerida.gr

Τοξική βόμβα εκατ. ευρώ στον ΧΥΤΑ Φυλής -Ποιοι παίζουν με την υγεία μας

Τοξική βόμβα εκατ. ευρώ στον ΧΥΤΑ Φυλής -Ποιοι θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εταιρείες, συμμορίες και ρακοσυλλέκτες είναι οι συνδετικοί κρίκοι της αλυσίδας που λειτουργεί με χαρακτηριστικά μαφίας στον ΧΥΤΑ Φυλής και θησαυρίζει θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Μετά από τον εντοπισμό υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν στα νοσοκομειακά απόβλητα που βρέθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ λίγο πριν την απόρριψή τους στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή άνοιξε και πάλι ο φάκελος για τους επιτήδειους που «εκμεταλλεύονται» τα απορρίμματα.Με εντολή της Εισαγγελίας Περιβάλλοντος τα νοσοκομειακά απορρίμματα οδηγήθηκαν στην ειδική Μονάδα Αποτέφρωσης Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων. Κατά την είσοδό τους, όμως, στη μονάδα αποτέφρωσης, η εγκατεστημένη διάταξη ελέγχου ραδιενέργειας κατέγραψε εκπομπές ακτινοβολίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του φυσιολογικού.

Ο κίνδυνος από τα νοσοκομειακά απόβλητα -Βρέθηκαν μέχρι και ανθρώπινα μέλη

Οπως γράφουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ η μεγάλη πληγή του ΧΥΤΑ είναι η παράνομη μεταφορά απορριμάτων όπως τα νοσοκομειακά απόβλητα. Το κόλπο στο οποίο καταφεύγουν συνήθως οι επιτήδειοι είναι το εξής: φορτώνουν τα απορριμματοφόρα με ό,τι απόβλητα θέλουν και τα «βαφτίζουν» οικιακά. Από εκεί και πέρα είναι θέμα ελέγχου. Μόνο αν τα μηχανήματα στον ΧΥΤΑ εντοπίσουν το παράνομο φορτίο, όπως έγινε χθες, τα οδηγούν στην ειδική μονάδα αποτέφρωσης του ΧΥΤΑ, μία διαδικασία που κοστίζει πολύ περισσότερο, αλλιώς αυτό θάβεται στον ΧΥΤΑ θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Η μαφία των σκουπιδιών όμως δεν πτοείται και εκμεταλλευόμενοι τεχνάσματα και παραθυράκια του νόμου στήνει το δικό της πάρτι. Μάλιστα με στόχο το κέρδος εταιρείες μεταφέρουν μαζί με τα οικιακά και τα νοσοκομειακά απόβλητα .

Οι εργαζόμενοι στο ΧΥΤΑ κατά καιρούς έχουν εντοπίσει ιατρικά απόβλητα όπως οροί, χρησιμοποιημένες σύριγγες και σεντόνια από χειρουργεία, ενώ δεν λείπουν και οι φρικιαστικές εικόνες με ανθρώπινα μέλη να βρίσκονται ανάμεσα στους σωρούς των σκουπιδιών

Το κόλπο μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεθόδων που ακολουθούν οι επιτήδειοι είναι να αναμιγνύουν τα οικιακά με τα ιατρικά απόβλητα και να τα μεταφέρουν σταδιακά στη χωματερή. Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ τον περασμένο Νοέμβριο εντοπίστηκε ιδιωτική εταιρεία η οποία προσπάθησε να μεταφέρει 10 τόνους απορριμάτων από δήμο της Αττικής. Ομως διαπιστώθηκε πως από τη συγκεκριμένη ποσότητα οι εφτά τόνοι ήταν ιατρικά απόβλητα.

Το κόλπο ήταν απλό τα ιατρικά απόβλητα ήταν αποθηκευμένα προφανώς σε κάποιο χώρο και η εταιρεία σταδιακά τα αναμείγνυε με οικιακά και τα μετέφερε στον ΧΥΤΑ. Η δικαιολογία τους ήταν πως ο δήμος από όπου και μετέφεραν τα απορρίμματα έχει νοσοκομείο και προφανώς τα πέταξε σε λάθος κάδους. Ωστόσο εφτά τόνοι απορριμάτων είναι πάρα πολλοί για να βγουν μέσα σε μία ημέρα. Η εταιρεία πάντως με αυτό το κόλπο θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει ένα κέρδος της τάξης των 11.585 ευρώ, αφού παρουσιάζοντας τα ως οικιακά θα πλήρωνε μόνο 45 ευρώ τον τόνο, ενώ τα ιατρικά κοστίζουν 1,7 ευρώ το κιλό!

Φυσικά όπως έχει δείξει και το πόρισμα των Επιθεωρητών ελεγκτών στον ΧΥΤΑ οι επιτήδειοι έχουν και τους «δικούς τους» ανθρώπους, οι οποίοι τους επιτρέπουν την είσοδο χωρίς έλεγχο.

Ο ρόλος των εργολάβων και η παράνομη μεταφορά μπάζων

Μια άλλη πτυχή την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχές είναι και αυτή της αποκομιδής οικοδομικών απορριμάτων. Με πρόσχημα τη μεταφορά χώματος που απαιτείται για την κάλυψη των απορριμάτων, στον ΧΥΤΑ μεταφέρονται και τόνοι μπάζων. Το κόλπο απλό ανάμεσα στους τόνους από χώμα τα φορτηγά που πηγαινοέρχονται καθημερινά στη χωματερή μεταφέρουν και μπάζα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει η εφημερίδα: ένα φορτηγό που μεταφέρει χώμα 20 τόνων, μπορεί να έχει μέσα πέντε τόνους σκουπιδιών

Η εισβολή των Ρομά και ο πόλεμος για τα μέταλλα

Επίθεση με πέτρες από Ρομά δέχθηκε πρόσφατα ένας χειριστής μπουλντόζας στον ΧΥΤΑ γιατί είχαν εντοπίσει κάτι στα σκουπίδια, το οποίο θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν και δεν ήθελαν να τον αφήσουν να το καταστρέψει. Αυτό είναι ένα μόνο από τα περιστατικά που σημειώνονται καθημερινά στη χωματερή, αφού συμμορίες Ρομά και μετανάστες εισβάλλουν στο χώρο μόλις φτάσει φορτηγό και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας νμέσα από τα μπάζα να πάρουν μέταλλα και άλλα αντικείμενα με σκοπό να τα πουλήσουν

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ