Προβόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον - iefimerida.gr

Προβόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον

Προβόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σίγουρος πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον εμφανίστηκε ο Γιώργος Προβόπουλος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε αυτή την εκτίμηση στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ.

Κατά τη διάρκειά της, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να απαιτηθεί «κούρεμα», καθώς οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».

Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων.

Πάντως, υπογράμμισε ότι οι έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και των Ξένων επενδυτών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

«Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι τράπεζες είναι οι αυξημένες επισφάλειες γεγονός που θα τους επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης που θα αρχίσουν να εξομαλύνονται μέσα στο 2014», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

Αναφορικά με την περιορισμένη πιστωτική επέκταση, τόνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γιατί υπάρχει ακόμα αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος, αλλά στη χώρα μας η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, όταν αρχίσει να ανεβαίνει το ΑΕΠ.

Τέλος, υποστήριξε ότι μια ουσιαστική συμβολή των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη θα ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας (αξιοποιώντας τη δική τους εμπειρία), έτσι ώστε να υπάρξει υγιής επανεκκίνηση σε παραγωγικούς τομείς.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ