Γιατί η κυβέρνηση αφήνει τις δύσκολες αποφάσεις για μετά τις ευρωεκλογές -«Τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε...» - iefimerida.gr

Γιατί η κυβέρνηση αφήνει τις δύσκολες αποφάσεις για μετά τις ευρωεκλογές -«Τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε...»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμβιβασμούς που θα αφήνουν τα πολύ δύσκολα για αργότερα -και σίγουρα μετά τις Ευρωεκλογές- φαίνεται πως οδηγούνται η ελληνική κυβέρνηση και oι δανειστές της -τουλάχιστον η Ευρωζώνη- επ' ωφελεία και των δύο πλευρών.

Σε όλα τα ζητήματα που είναι ανοικτά αυτή τη στιγμή, η Αθήνα προτείνει μεταβατικές λύσεις με ορίζοντα 12μήνου, ενώ η Ευρωζώνη έχει μεταθέσει για μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου το καυτό για την ίδια θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Ενδεικτικές του μορατόριουμ ήταν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν και μετά το Eurogroup της Δευτέρας, οι οποίοι -σε πείσμα των τεχνοκρατών της τρόικας που επισήμαιναν τις αστοχίες και της καθυστερήσεις- προτίμησαν να βάλουν τον τόνο στην πρόοδο και τις θετικές επιδόσεις της Αθήνας.
Ακόμη και ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε χθες ότι "υπάρχει το θέμα του δημοσιονομικού κενού, αλλά για μας το σημαντικότερο είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές". Ολα αυτά υποδηλώνουν ότι σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει κάποια συμφωνία.
Στο πλαίσιο της τακτικής "τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε":
1. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό του 2014 καλύπτεται από τα μέτρα που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό, αλλά δέχεται ότι υπάρχει κενό 2,5 δισ. ευρώ στην τριετία 2015 - 2017 εκ των οποίων το 50% το 2015. Αυτό αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που έστειλε στην τρόικα. Ουσιαστικά λέει μην μας πιέζετε για μέτρα το 2014 και δεσμευόμαστε ότι θα πάρουμε μέτρα το 2015 και μετά.
2. Για τους πλειστηριασμούς, προτείνει μια μεταβατική διάταξη μόνο για το 2014, η οποία προβλέπει διατήρηση του υφιστάμενου προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη, με μείωση μόνο του ορίου αντικειμενικής αξίας της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας στις 200.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να υποστηρίξει ότι καλύπτεται το 80% των κατοικιών και θα παραπέμψει τις δραστικότερες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για το 2015.
3. Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την επίπτωση στα έσοδα, εξετάζει μονομερή παράταση του μέτρου και πάλι για ένα χρόνο.
4. Για τα ΕΑΣ προτείνει να εφαρμοστεί το σχέδιό της για 12 μήνες και να υπάρξει μετά δραστικότερη αναδιάρθρωση εάν αποδειχθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη.
Οι πιστωτές και κυρίως η Ευρωζώνη φαίνεται να βολεύονται από αυτά τα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα, αφού κι αυτοί δεν επιθυμούν να καταστεί η Ελλάδα, η πρόσθετη χρηματοδότησή της και τα υπεσχημένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κεντρικό θέμα στις Ευρωεκλογές. Ετσι κι αλλιώς μετά τις εκλογές και με βάση τις αποφάσεις για το χρέος, θα ξαναγίνουν από την αρχή οι λογαριασμοί τόσο για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Αθήνα το 2014 και τα επόμενα χρόνια και για τα επιπλέον χρήματα που θα δώσει η Ευρωζώνη με όποια μορφή (είτε ως δάνειο, είτε ως ανοικτή γραμμή πίστωσης)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ