New York Times: Τεράστιο το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα- Σε λίγα χρόνια ίσως να μην είναι βιώσιμο έθνος- κράτος - iefimerida.gr

New York Times: Τεράστιο το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα- Σε λίγα χρόνια ίσως να μην είναι βιώσιμο έθνος- κράτος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την υπογεννητικότητα και τα ζοφερά δημογραφικά δεδομένα της Ελλάδας γράφουν οι New York Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως «οι Ελληνες βρίσκονται σε μια μάχη για την σωτηρία τους και οι πιθανότητες είναι εναντίον τους».

Σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα, ο αρχισυντάκτης της Καθημερινής Νίκος Κωνσταντάρας, υποστηρίζει ότι η «μάχη» της Ελλάδας, δεν βρίσκεται μόνο σε οικονομικό πεδίο και αναφέρει πως «οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, αρκετοί άνθρωποι φεύγουν από την χώρα και ο πληθυσμός γερνάει τόσο γρήγορα, κάτι που σημαίνει πως σε μερικές δεκαετίες η Ελλάδα μπορεί να μην μπορεί να παράξει αρκετό πλούτο για να φροντίσει τους ανθρώπους της και μπορεί να πάψει να είναι ένα βιώσιμο έθνος- κράτος».

Οπως επισημαίνεται στο άρθρο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά εντοπίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο στις χώρες του Νότου οι οποιες μαστίζονται από την κρίση, με την κύρια αιτία του προβλήματος να εστιάζεται στα υψηλά κόστη στην υγεία και στις συντάξεις. Ωστόσο οι NYT επισημαίνουν πως αν και οι υπόλοιπες χώρες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για την επίλυση αυτού του προβλήματος, «στην Ελλάδα η μάχη για την οικονομική επιβίωση είναι τόσο πιεστική που δεν υπάρχει χρόνος για να κοιτάξουμε το μεγάλο κάδρο. Στην ανάγκη να κόψουν τις δαπάνες και να σταματήσουν τις σπατάλες, οι Ελληνες δεν μπορούν να κάνουν πράγματα τα οποία ίσως να ενθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν παιδιά».

Στη συνέχεια, το άρθρο επισημαίνει πως η δημογραφική μείωση του πληθυσμού σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κρίση, τις μειώσεις μισθών και την υψηλή φορολόγηση και προσθέτει πως ακόμη και οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν που ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή φεύγουν.

«Ακόμη και χωρίς στατιστική επιβεβαίωση, η κατάσταση που επικρατεί είναι εμφανής. Αρκετά μαιευτήρια έχουν κλείσει πτέρυγες και τις έχουν μετατρέψει για άλλες ιατρικές ειδικότητες, ενώ αρκετά σχολεία στην επαρχία και τα νησιά, έχουν μόλις μια χούφτα μαθητών. Από χωριό σε χωριό, οι υπερήλικες ξεπερνούν τους ντόπιους και τους μετανάστες της εργατικής ηλικίας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Κλείνοντας ωστόσο, οι New York Times επισημαίνουν πως η Ελλάδα έχει δύο «δυνατούς λόγους για να ελπίζει. Εχει μια δυναμική διασπορά κυρίως σε ΗΠΑ και Αυστραλία και είναι μέλος της ΕΕ, ένας πυλώνας υποστήριξης σήμερα, αλλά με τα ανοιχτά της σύνορα είναι και μια πιθανή πηγή μετανάστευσης. Εάν η Ελλάδα μπορέσει να μείνει σταθερή μέσα στην κρίση και δουλέψει προς την αισιοδοξία και τις ευκαιρίες, τότε θα έρθουν και οι άνθρωποι», σημειώνει ο Νίκος Κωνσταντάρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ