Σαμαράς σε Τσίπρα: Εχετε ιδεοληψίες, δεν παράγετε πολιτική, παράγετε φανατισμό - iefimerida.gr

Σαμαράς σε Τσίπρα: Εχετε ιδεοληψίες, δεν παράγετε πολιτική, παράγετε φανατισμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Ανώνης Σαμαράς.

Στην αρχή της τοποθέτησής του παρέθεσε τις ανατροπές που όπως είπε έκανε η κυβέρνησή του τονίζοντας ότι η χώρα κερδίζει όχι μόνο τη μάχη της εξυγίανσης αλλά και της ανταγωνιστικοτητα καθώς και ότι πραγματοποιήθηκαν οι περσινοί στόχοι του προϋπολογισμού. Πρόκειται για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, την εξάλειψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, την πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού του 2013 σε τέσσερις από τους πέντε κύριους τομείς (μείωση δαπανών, αύξηση φορολογικών εσόδων, ανάσχεση της ύφεσης, πάταξη της φοροδιαφυγής) με τη μόνη μικρή επιδείνωση να αφορά τον δείκτη της ανεργίας, που μπορεί να βελτιωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς) και τέλος τη στροφή στην ανάκαμψη

«Πήγαμε καλύτερα στις δαπάνες, στα έσοδα, στην ύφεση, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλα είχαμε υπέρβαση στο στόχο της ανεργίας, σταθεροποιηθηκε στο 27% και υπάρχουν ενδείξεις ότι από την επόμενη χρονιά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί ως τώρα τα αποτελέσματα του προυπολογισμού ήταν πάντα χειρότερα από τις προβλέψεις.

Παράλληλα, συνεχίζοντας να παραθέτει τις ανατροπές της διακυβέρνησής του τόνισε ότι το 2013 «ελέγξαμε την κατάσταση, ανεβάσαμε την αξιοπιστία της Ελλάδα», καθώς και ότι οι εταίροι της χώρας λένε ότι η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει στόχους που λίγοι θα κατάφερναν.Τελευταία ανατροπή , ανέφερε πως είναι η στροφή στην ανάκαμψη.«Ολοι προεξοφλούν ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης. Και αυτό δεν θα γίνει με ελλείμματα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως όλα αυτά είναι συνολική επιτυχία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου.

«Όλα αυτά, επιτεύχθηκαν χωρίς κόλπα και λογιστικές αλχημείες. Σχεδόν όλοι προεξοφλούν πως το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Όλος ο κόσμος πλην ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχεται πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο βήμα για την αποδέσμευση από το Μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται η εθνική μας ανεξαρτησία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας εμμέσως σε σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα. «Γρήγορα θα βγει η Ελλάδα και στις αγορές. Τα σπρεντς πέφτουν. Όλα αυτά θα επιταχύνουν την ανάκαμψη, θα επιταχύνουν τη μείωση της ανεργίας και θα φτιάξουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Φέτος ξεπεράσαμε τους στόχους. Πρέπει να αγωνιστούμε να τους ξεπεράσουμε και του χρόνου».

Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ -«Εχετε πολιτικές παραισθήσεις»

«Αυτά δεν τα περίμενε κανείς. Και τα κάναμε μόνοι μας. Εσείς πάτε να λύσετε το πρόβλημα με το κατοχικό δάνειο με τους συντρόφους σας του Die Linke που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για το κατοχικό δάνειο και τη μείωση του ελλείμματος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν παράγουν πολιτική αλλά φανατισμό.

«Κοροϊδεύετε μόνο τους άλλους ή τα πιστεύετε. Αν τα πιστεύετε δεν είναι μόνο ψέμμα έχετε πολιτικές παραισθήσεις.Την λέξη ανάπτυξη δεν τη γνωρίζει η αντιπολίτευση. Την έχει στρεβλά στο μυαλό της», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε: «Εμείς πιστεύουμε στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Εσείς είστε λαϊκιστές. Κοιτάξτε να ξυπνήσετε. Χρεοκόπησαν οι κοινωνίες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Οι χώρες που είχαν αυτά τα μοντέλα χρεοκόπησαν και δεν θέλουν να ακούνε γι'αυτά. Χρεοκόπησε ο κρατισμός. Γίνονται παντού αποκρατικοποιήσεις. Μερικές φορές υπάρχουν προβλήματα και υπερβολές. Χρεοκόπησε και η αναδιανομή των δανεικών και η ψευδαίσθηση της ανάπτυξης με δανεικά. Θέλετε να γυρίσετε την χώρα σε μια δήθεν κοινωνική πολιτική με δανεικά. Να κάνουμε δήθεν πλεόνασμα που δεν υπάρχει. Να μοιράζουμε δανεικά. Αυτά έχουν τελειώσει. Λέτε ότι θέλετε ένα λαμπρό μέλλον, αλλά κοιτάτε ένα σκοτεινό παρελθόν. Οριστικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος για αυτόν που δεν ξέρει που πηγαίνει. Εχετε ιδεοληψίες. Δεν παράγετε πολιτική, παράγετε φανατισμό. Σας ενόχλησε που μιλήσαμε για τις επιτυχίες της Ελλάδας. Η αίσθηση αυτή σας προκαλεί τεράστιο εκνευρισμό που αγγίζει τα όρια της πολιτικής υστερίας. Ο διεθνής τύπος μίλησε για επιτυχίες. Εκείνοι που μιλούσαν για Grexit. Σας χαροποιούσε το grexit, αλλά το grecovery σας κάνει να δείχνετε μεγάλη στεναχώρια. Δεν σας ενοχλούσε που μας θεωρούσαν τελειωμένους, σας ενοχλεί που αλλάζουμε πορεία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποχρέωση να χρησιμοποιήσει όλες τις ενδείξεις βελτίωσης. Αυτό κάναμε και αυτό έπρεπε να κάνουμε. Η Ελλάδα είναι σε ανοδική χρονιά και όταν όλα το αναγνωρίζουν γιατί μεμψιμοιρείτε; Γιατί ειρωνεύεστε το success story. Γιατί αμφισβητείτε τα προφανή και επικαλείσθε τα προφανή όταν δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Αυτό είναι κακοπιστία και τύφλωση. Θέλετε να δείξετε άλλο πρόσωπο αλλά παραμένετε ασυνάρτητοι. Κόψαμε 120 δισ. ευρώ από το χρέος και άλλα 20 δισ. ευρώ.Νοσταλγείτε ότι ναυάγησε και δεν θέλετε ότι πετυχαίνει. Παγιδευμένος στις εμμονές σας γίνεστε χαιρέκακοι για ότι πάει άσχημα και μισαλλόδοξοι για τις επιτυχίες. Θα θέλαμε να έχουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οταν ήμασταν εμείς αντιπολίτευση, ασκήσαμε σκληρή κριτική αλλά τις σοβαρές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και τις σπατάλες τις ψηφίσαμε», πρόθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Οι κατοικίες των αδύναμων και των μεσαίων θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει απελευθέρωση των πλειστηριασμών των ακινήτων των φτωχών και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, για τα οποία σύντομα θα αποδειχθεί πως εξακολουθεί να υπάρχει προστασία- ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία σύντομα θα αποδώσει με κεφαλαιακή ρευστότητα στην αγορά.

Συγκεκριμένα, σχέση με τις βολές του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ψέματα που μετατρέπονται σε ιστορίες τρόμου»: «Σύντομα θα αποδειχθεί και αυτό το ψέμα. Οι κατοικίες των αδυνάμων και των μεσαίων θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες. Το έχω πει. Τόσο απλά» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Συμφωνώντας δε, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις αναφορές του κ. Τσίπρα στο τραπεζικό σύστημα: «Ακριβώς επειδή ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο θωρακισμένο. Η αλήθεια είναι πως η επιστροφή της ρευστότητας καθυστέρησε λίγο, αλλά τώρα ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση και σύντομα θα έρθει και η ρευστότητα» διαβεβαίωσε.

Στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ περί χρεοκοπημένης κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Σαμαράς αντέταξε πως «δεν χρεοκόπησε η ίδια η Ελλάδα παρά τις προβλέψεις του κ. Τσίπρα, ούτε η εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα. Χρεοκόπησαν με πάταγο οι χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, ο κρατισμός στη Δύση, η αναδιανομή των δανεικών και η ευημερία που στηρίχθηκε στα δανεικά γιατί ήταν ψευδαίσθηση».

«Η κοινωνία δεν σας ακούει. Σας ακούει; 30-40 ήταν έξω απ' τη Βουλή σήμερα» ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ο Αντώνης Σαμαράς.

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ