Η απάντηση του Στουρνάρα στην κριτική που δέχεται από τους βουλευτές - iefimerida.gr

Η απάντηση του Στουρνάρα στην κριτική που δέχεται από τους βουλευτές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην κριτική που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες απάντησε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι κάθε καλόπιστη κριτική τη λαμβάνει υπόψη και σημείσε πως δεν δέχεται την κακόπιστη κριτική. «Κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική είναι ευπρόσδεκτη και τη λαμβάνω υπόψη μου σοβαρά και προσπαθώ να διορθώσω τυχόν λάθη που έχουν γίνει. Ομως απορρίπτω και δεν δέχομαι το είδος της κριτικής το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τη δημοσιονομική στενότητα της χώρας και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι πολύ εύκολο να ασκεί κάποιος κριτική για τις δυσάρεστες αποφάσεις που λαμβάνονται, αγνοώντας ή κάνοντας πως αγνοεί το περιβάλλον στο οποίο λαμβάνονται. Δεν είμαι εδώ για επικοινωνιακή διαχείριση μιας πράγματι δύσκολης κατάστασης ή να είμαι αρεστός. Δεν είμαι καλός στην επικοινωνιακή διάσταση. Βρίσκομαι εδώ για να είμαι χρήσιμος σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο και για να τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν ο πρωθυπουργός και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί όταν με επέλεξαν για τη θέση αυτή», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι κατανοεί και συμμερίζεται την αντίφαση μεταξύ των θετικών αριθμών και την καθημερινότητα των πολιτών. «Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και στη συνέχεια απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι αυτό να αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων»,ανέφερε.

Για τις διαμαρτυρίες βουλευτών αναφορικά με τη φορολογική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πράγματι το εισόδημα των πολιτών έχει πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και αυτό η κυβέρνηση το έχει επισημάνει και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας όσο και σε ανώτερο επίπεδο. Όμως η δημοσιονομική προσαρμογή που επιδίωξε η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βασιστεί στο σκέλος των δαπανών και μόνο». Αναφέρθηκε επίσης και σε περιπτώσεις πολιτών που απολαμβάνουν εκτεταμένες εξαιρέσεις και απαλλαγές για διάφορα εισοδήματα.

Παράλληλα, τόνισε, πως έχει διανυθεί το 80% της απαιτούμενης απόστασης στη δημοσιονομική προσαρμογή για να γίνει το χρέος βιώσιμο. «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα δύσκολα πέρασαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φτάσαμε στην κορυφή του βουνού. Τα στοιχεία ήταν εντυπωσιακά το 2013. Στην πραγματική οικονομια με μετριασμο της ύφεσης φέτος ήταν η πρωτη χρονια που ο ρυθμος οικονομικης αναπτυξης ήταν καλυτερος απο το στοχο που τέθηκε στην αρχη της χρονιάς», πρόσεσε.

«Ο προυπολογισμός του 2014 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα γιατί δεν περιέχει οριζόντια μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αυτά που λέμε μέτρα λιτότητας. Από εδώ και στο εξής, η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προέρχεται από τετοια μέτρα που εξάντλησαν τις αντοχές.... Αλλά από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες επιλεκτικές περικοπές δαπανών και αναδιάρθρωση οργανισμών» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτησή του και εξήγησε πω πρώτα γίνεται η βελτιώση των αριθμών και στη συνέχεια εμφανίζονται τα αποτελέσματα στους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε και στο φόρο ακινήτων λέγοντας πως με το τωρινό σχέδιο οι πολίτες θα πληρώσουν για φόρους επί των ακινήτων 5% με 20% σε σχέση με τα όσα πλήρωναν τις προηγούμενες χρονιές.

Τέλος, σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το δήθεν σχέδιο διάσωσης της χώρας, είναι ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, ένα σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας, αυτό που ξεδίπλωσε απόψε ο κ. Τσίπρας». «Πραγματικά ήταν νομίζω απόψε μια μεγάλη αποκάλυψη ο κ. Τσίπρας. Έγινε μάντης κακών ο κ. Τσίπρας με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, αν ποτέ αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας και τη σταδιακή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από διεθνείς οίκους.

Φωτογραφία: Fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ