Από το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ευρώπη και τα 90.000 λαμπιόνια, στο πυρπολημένο δέντρο του 2008 και την ακατανόητη κατασκευή στο Σύνταγμα το 2012 - iefimerida.gr

Από το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ευρώπη και τα 90.000 λαμπιόνια, στο πυρπολημένο δέντρο του 2008 και την ακατανόητη κατασκευή στο Σύνταγμα το 2012

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ματιά στον στολισμό του Συντάγματος και γενικά της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνει μοναδικά την εξέλιξη τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, από τις υπερβολές και την αναίτια χλιδή, στην αμηχανία και τη μιζέρια. Αναμένοντας μια νέα αλλαγή στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα, αφού για πρώτη φορά στο Σύνταγμα δεν θα υπάρχει δέντρο αλλά καράβι.

Στις 10 Δεκέμβρη θα ανάψουν τα φώτα και θα γίνει ο στολισμός της πόλης, με ένα καράβι να δένει έξω από τη Βουλή. Ποιές ήταν οι εμβληματικές επιλογές όμως των τελευταίων ετών;

Το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης και το ρεκόρ Γκίνες


1995, δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η Αθήνα ζει μέρες ευρωπαϊκής λάμψης και πρωτοφανούς χλιδής Για πρώτη φορά ο ερχομός του χρόνου γιορτάζεται στο Σύνταγμα κάτω από το δέντρο, ή ορθότερα από μια τεράστια σιδερένια κατασκευή διάσπαρτη με φωτάκια, ύψους 31,5 μέτρων. 50.000 λαμπάκια τύλιγαν τον τεράστιο σιδερένιο δοκό , που το πρωί ήταν σχεδόν αόρατος.... Το δέντρο μπήκε μάλιστα στο βιβλίο Γκίνες.

Ενα χρόνο μετά τοποθετήθηκαν 90.000 λαμπάκια σε δέντρα της πόλης και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, ενώ φωτοσωλήνες τυλίχθηκαν γύρω από τις κολώνες στους κεντρικούς δρόμους. Το σύνθημα που ακούστηκε τότε από το δήμαρχο ήταν το μετέπειτα πολιτικό του μότο: «Μια Ελλάδα με περισσότερο φως».

Δέντρο με αστυνομική προστασία

2008, το δέντρο πρωτοσέλιδο στις φλόγες: Η Αθήνα βράζει, οργή και αγανάκτιση λίγες μέρες μετά το θάνατο το Αλεξη Γρηγορόπουλου. Εκταταμένες ζημιές προκαλούνται στην πόλη και το Χριστουγεννιάτικο φωτισμένο δέντρο που έμοιαζε σαν παραφωνία αυτές τις μέρες οργής και θλίψης παραδίδεται στις φλόγες. Η εικόνα κάνει το γύρο του κόσμου, γίνεται ακόμα και πρωτοσέλιδο στους New York Times. Η Αθήνα θρηνεί και γυρίζει την πλάτη στα Χριστούγεννα.


Το δέντρο επιστρέφει με μόνιμη αστυνομική παρουσία να το προστατεύει. Παρόλα αυτά, κάποιοι κατορθώνουν να κρεμάσουν σκουπίδια στα κλαδιά τους.

Τα Χριστούγεννα της αμφισβητούμενης αισθητικής

Από το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ευρώπη και τα 90.000 λαμπιόνια, στο πυρπολημένο δέντρο του 2008 και την ακατανόητη κατασκευή στο Σύνταγμα το 2012 | iefimerida.gr 4

2012 μια αλλόκοτη κατασκευή αντί για δέντρο: Πολλοί Αθηναίοι διασχίζοντας την πλατεία Συντάγματος πίστευαν πως κάποιες εργασίες γίνονται και γι αυτό είχε στηθεί μια αλλόκοτη, στολισμένη σκαλωσιά. Κι όμως επρόκειτο για το «δέντρο» της χρονιάς που κέρδισε μόνο αρνητικά σχόλια – τα εξουδετέρωσε το παρακείμενο παγοδρόμιο που έγινε σημείο αναφοράς. Λίγα μέτρα παρακάτω στην Ομόνοια, μια κακής αισθητικής φάτνη καλυμένη με πλαστικό προκάλεσε μια αίσθηση μιζέριας και όχι γιορτής.

Ο Δήμος έσπευσε πάντως να διορθώσει την εικόνα βάζοντας δεκάδες αλεξανδρινά και απομακρύνοντας τα πλαστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ