Wall Street Journal: Ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν ακροδεξιά ρητορική για να πάρουν ψηφοφόρους της ΧΑ - iefimerida.gr

Wall Street Journal: Ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν ακροδεξιά ρητορική για να πάρουν ψηφοφόρους της ΧΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και των εγκληματικών ενεργειών της αλλά και για την προσέγγιση των οπαδών της από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά γράφει η Wall Street Journal, η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «του ασκείται κριτική ότι αγκάλιασε την ακροδεξιά ρητορική», ενώ αναφέρει πως έχει «διχασμένη πολιτική προσωπικότητα».

Σε δημοσίευμα της, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με τα φερόμενα ως θύματα της Χρυσής Αυγής οι Αρχές δίστασαν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη βία του κόμματος για ψηφοθηρικούς λόγους και υποστηρίζει ότι σε αυτή την πολιτική παίζει ρόλο και η προσωπικότητα του Αντώνη Σαμαρά:

«Ενας σημαντικός παράγοντας λένε μερικοί αξιωματούχοι και αναλυτές, είναι η διχασμένη πολιτική προσωπικότητα του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς κατάγεται από μια φιλελεύθερη μητέρα από την αριστοκρατία των Αθήνων και έναν δεξιό πατέρα από ένα φτωχό αντικομουνιστικό χωριό. Η καριέρα του ελίσσεται μεταξύ της εθνικιστικής ρητορείας και μιας οξυδερκούς νηφαλιότητας.

Ο κ. Σαμαράς απεχθάνεται τους νεοναζί. Η προγιαγιά του η Πηνελόπη Δέλτα, κόρη ενός πατριώτη εκδότη αυτοκτόνησε το 1941 την ημέρα που οι εισβολείς Γερμανοί ύψωσαν την σβάστικα στην Ακρόπολη. Ωστόσο η βάση του, είναι μια φράξια της Δεξιάς της ΝΔ, η οποία βρίσκεται σε επιφυλακή επειδή οι υποστηρικτές της πήγαν στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής. Για να τους κερδίσει πίσω, μερικοί από τους συμβούλους του είπαν πως η ΝΔ πρέπει να απορρίψει κάθε αντιφασιστική γραμμή και να δείξει πως είναι το πραγματικό σπίτι για τους ψηφοφόρους που είναι υπέρ της αντιμετώπισης της μετανάστευσης. και των ανυπάκουων διαδηλωτών της Αριστεράς. Η ρητορική του κ. Σαμαρά για τις περσινές εκλογές, καλούσε σε ''αναμόρφωση'' των πόλων από τους μετανάστες ''τυράννους'' για τους οποίους είπε ότι κουβαλούν ''πολλές αρρώστιες''. Οι επικριτές του, είπαν πως υιοθέτησετην ξενοφοβία της άκρας Δεξιάς».

Συνεχίζοντας, η Wall Street Journal παραθέτει τις δηλώσεις ενός αξιωματούχου της κυβέρνησης ο οποίος δήλωσε επιθυμώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, πως «δεν δίναμε πολύ σημασία στα μαχαιρώματα των μεταναστών, επειδή δεν έβγαιναν στον Τύπο και οι εισαγγελικές αρχές δεν έδιναν μεγάλη σημασία» και κατηγορεί και τον Τάκη Μπαλτάκο:

«Πριν από έναν χρόνο, ο επικεφαλής ενός συμβουλευτικού οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο Κωστής Παπαϊωάννου, παρουσίασε την ετήσια έκθεση του στον στενό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Τάκη Μπαλτάκο. Ο κ. Μπαλτάκος άνοιξε μια ενότητα για την ρατσιστική βία και την πέταξε στο τραπέζι λέγοντας σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου: ''Δεν μας νοιάζουν τα δικαιώματα των ξένων''». Οι κατηγορίες στο πρόσωπο του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά συνεχίζονται με την αμερικανική εφημερίδα να τονίζει πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις συλλήψεις των μελών της ΧΑ, ο Τάκης Μπαλτάκος διαφώνησε λέγοντας πως θα έχαναν την συμπάθεια από συντηρητικά στρώματα ψηφοφόρων, ενώ και άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαφώνησαν και χαρακτήρισαν την αντιμετώπιση της ΧΑ ως «πολιτικό ρίσκο», αναφέρει η WSJ.

φωτογραφία: fosphotos.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ