Θεοδωράκης: Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε θύμα και τους Ελληνες σε λαό β' κατηγορίας - iefimerida.gr

Θεοδωράκης: Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε θύμα και τους Ελληνες σε λαό β' κατηγορίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διατρέχοντας αιώνες πολιτισμικής παράδοσης, της οικείας παράδοσης των Ελλήνων στον πολιτισμό, τις επιστήμες και τον αθλητισμό, ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών, μετέτρεψε την τελετή προς το πρόσωπό του (έγινε επίτιμο μέλος) σε μια παρέμβαση για το μέλλον της Ελλάδας.

Περιγράφοντας και αναλύοντας με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση, πρότεινε τη μια και μόνη λύση που μπορεί να βρει η σύγχρονη Ελλάδα και αυτή είναι η ουδετερότητα. Να μετατραπεί σε Ελβετία του πολιτισμού. Να εκμεταλλευτεί την ιδιαίτερη θέση που έχει στην παγκόσμια κοινότητα. Μάλιστα, κάλεσε την Ακαδημία Αθηνών, αν συμφωνεί με την πρότασή του, να την επεξεργαστεί και να την προωθήσει στον ΟΗΕ για να γίνει αποδεκτή από όλον τον κόσμο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης στις έννοιες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, οι οποίες καίτοι κατακτήθηκαν από τους αγωνιστές του 1821 ποτέ δεν κατάφεραν να γίνουν κτήμα της Ελλάδας. Η οικονομική δύναμη των ισχυρών δεν επιτρέπει στη χώρα μας να είναι επί της ουσίας ανεξάρτητη. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μεγάλες βιομηχανίες όπλων που σπέρνουν τον όλεθρο παγκοσμίως, με στόχο να αυξάνουν το κέρδος τους.

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η Νένα Βενετσάνου, ο Λάκης Χαλκιάς και η 10μελής Ορχήστρα Μικης Θεοδωράκης θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κινηματογραφικά και θεατρικά θέματα του συνθέτη και θα «ταξιδέψουν» το κοινό σε μοναδικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη εδώ

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ