Meet The Greeks: Τα Greek souvenirs έγιναν ποπ - iefimerida.gr

Meet The Greeks: Τα Greek souvenirs έγιναν ποπ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θυμίσου εκείνα τα απολιθωμένα μαγαζιά με τουριστικά είδη στο Ισθμό και εκείνα με τα καλοκαιρινά στα σοκάκια του νησιού. Θυμίσου τα πράσινα αγαλματάκια του Ποσειδώνα, τις χιλιοειδωμένες καρτ- ποστάλ με τους τεράστιους φαλλούς και εκείνες τις καμένες από τον ήλιο φωτογραφίες με τα ηλιοβασιλέματα στο Σούνιο, τις ψευτομαρμάρινες κουκουβάγιες και τις σόκινγκ τράπουλες κοντά στο ταμείο. Τώρα φαντάσου και ένα ράφι γεμάτο με pop, ζωηρόχρωμες μινιατούρες και εμπνευσμένες κατασκευές, με αναφορές στην αρχαιότητα, την ελληνική πραγματικότητα και το σήμερα. Αυτό σίγουρα θα ήταν μια κάποια ανανέωση, τόσο στο στοκ, όσο και στις παραστάσεις μας, που έχουν συνδέσει τα τουριστικά είδη με στοιχειωμένα καλοκαίρια των '80s. Αυτή την ανανέωση προσπαθούν να επιτύχουν ο Πέτρος Δημόπουλος και ο Τζον Καρατζάς –a.k.a. DKD studio- με τη σειρά χάρτινων φιγούρων Meet the Greeks. Αν επιμένεις ότι οι Greeks δεν είναι μόνο τα freaks πίσω από την βιτρίνα με τους κίονες, μπορείς να συστηθείς με τις χάρτινες φιγούρες της συλλογής.

Photo: Freddie F.

Ο Ηρακλής, ο Κύκλωπας, ο Greek lover (ψυχοπαίδι του Στάθη Ψάλτη), ο Κρητικός με την πιστόλα και ο εύζωνας, είναι μόνο μερικοί χαρακτήρες από την σειρά που λανσάρει το δημιουργικό ντουέτο και κάνει θραύση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου και πωλείται. Πρόκειται για φιγούρες 10,5 x 12 εκ., οι οποίες συναρμολογούνται πανεύκολα, χωρίς κόλλα. Οι φιγούρες αποτελούνται από δύο κύβους, έναν μεγάλο για κεφάλι και έναν μικρότερο για κορμό, και δύο προσθήκες για άκρα. Τα Meet the Greeks, διατίθενται σε συσκευασίες flat pack με δύο καρτέλες στο εσωτερικό, εύκολες στην μεταφορά ή την αποστολή.

Οι δύο σχεδιαστές του concept, είναι designers με σημαντική προϋπηρεσία και πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους (πολλά EBGE, European Design Award και Communication design award, όλα για την δουλειά τους στο σχεδιασμό της σειράς καλλυντικών Apivita). Ο Π. Δημόπουλος και ο Τζ. Καρατζάς, δημιούργησαν τo DKD studio το 2007 και από τότε έχουν αποδειχτεί μία πολύ δραστήρια και δημιουργική ομάδα. Έχοντας αναλάβει πολλά projects, μεταξύ αυτών το συνολικό brand της σειράς Apivita, οι δύο designers προχώρησαν πριν ένα χρόνο σε μία συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Χαρτοβασίλειον, που έμελλε να καταλήξει στη δημιουργία του Meet the Greeks. «Μετά από πολλά πειράματα προέκυψε μία φιγούρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αρχικά σχεδιασμένη στο χαρτί και στη συνέχεια κατασκευασμένη από δύο κύβους. Αυτή ήταν και η αρχή των πάντων. Τώρα που υπάρχει αυτή η πλατφόρμα, μπορούμε να σχεδιάζουμε με άνεση τη συνέχεια αυτής της σειράς.»

Το Meet the Greeks, έχει χαρακτήρα συλλεκτικό, ξεφεύγει από το κλισέ του απλού σουβενίρ και γίνεται διακοσμητική κατασκευή για το σπίτι. Με απλές γραμμές, μινιμάλ και ποπ διάθεση, χιούμορ και φαντασία, οι χάρτινες φιγούρες με τα πλακάτα χρώματα ή οι «τρισδιάστατες καρτ ποστάλ», όπως προτιμούν να ονομάζουν το project τους οι σχεδιαστές του, σε κερδίζουν από την πρώτη κι όλας στιγμή. Επηρεασμένο από comics, animation, paper art και Γιαπωνάζικη τέχνη, το Meet the Greeks παρουσιάζει χαρακτηριστικούς Έλληνες, από διάφορες περιόδους της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι τα '80s και από μυθολογικά πρόσωπα μέχρι λαογραφικούς χαρακτήρες και ζωηρόχρωμες καρικατούρες.

Ρωτούμε τους δύο σχεδιαστές αν έχουν σκοπό να φτιάξουν κάτι εμπνεόμενο από την επικαιρότητα. «Είχαμε σχεδιάσει τον «Γνωστό- Άγνωστο», ξέρεις, με μολότοφ, μάσκα κλπ. Στη συνέχεια σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ΜΑΤατζίδες, Κουμπάρους, Αγανακτισμένους, ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι ακόμα για την απήχηση που θα έχουν οι συγκεκριμένες φιγούρες. Αυτό που σκεφτόμαστε πιο σοβαρά είναι μια φιγούρα του Πάγκαλου. Σε αυτή τη περίπτωση όμως, ο μικρός κύβος θα μπει για κεφάλι και ο μεγάλος για κορμό!».

Όταν τους ρωτώ για την “βιομηχανία του σουβενίρ” στην Ελλάδα, μου εξηγούν «Δεν είμαστε πολύ σχετικοί, ούτε μας ενδιαφέρει αποκλειστικά αυτός ο χώρος. Είναι γεγονός όμως ότι η απεικόνιση της αρχαιότητας έχει μείνει καιρό στάσιμη. Έχει τόσους συναρπαστικούς μύθους, τόσες μορφές, που επιβάλλεται να την προσεγγίσουμε με μοντέρνα προσωπική ματιά». Το DKD studio, σκοπεύει να συνεργαστεί με το Μουσείο της Ακρόπολης, γι’ αυτό και ένα από τα project που ετοιμάζει αφορά ένα χάρτινο Δωδεκάθεο. «Στο Μουσείο Ακρόπολης βγήκαμε αρκετά προσεγμένα αναμνηστικά αντικείμενα, που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και διατηρούν μια ποιότητα».

Τους ρωτώ για την πιο περιζήτητη φιγούρα, «ο greek kamaki, greek lover», ο τύπος με τον φραπέ, «come with me για να την βρεις», αυτός είναι και το μεγάλο χιτ της σειράς. Αιώνιο ελληνικό VHS.

Τα Meet The Greeks θα τα βρεις στην τιμή των 9,30€ σε τέσσερα press point του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και έναντι 7€ στο site του Χαρτοβασίλειον.

www.dkdstudio.net

Τις φιγούρες Meet The Greeks μπορείς να βρεις ή παραγγείλεις ταχυδρομικά στο Χαρτοβασίλειον, Κάνιγγος 31& Σολωμού, Αθήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ