Bloomberg: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος σε όλη την Ευρωζώνη - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος σε όλη την Ευρωζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την μεγαλύτερη πρόοδο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκανε η Ελλάδα όσον αφορά την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος για το πρώτο δεκάμηνο του 2013 αφήνοντας στη δεύτερη θέση με μεγάλη διαφορά την Ιρλανδία αναφέρει το Bloomberg, το οποίο τονίζει πως και οι δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τους αντίστοιχους στόχους των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής τους.

Σε άρθρο του που δημοσιεύει το Bloomberg, ο οικονομολόγος της Capital Economics Μπεν Μέι σημειώνει ότι το έλλειμμα που σημείωσε τελικά η Ελλάδα, ήταν κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί, κάτι που αντανακλά, όπως σημειώνει, τα υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα και τις χαμηλότερες του αναμενόμενου πρωτογενείς δαπάνες.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο 10μηνο έφθασε στα 2,6 δισ. ευρώ και είναι σε τροχιά να φθάσει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, για το σύνολο του 2013, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, σημειώνει ο κ. Μέι. «Αυτό ενισχύει την άποψη ότι θα υπάρχει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, κάτι που αποτελεί βασικό όρο για την περαιτέρω "ελάφρυνση του χρέους" το 2014 από την Ευρωζώνη», σημειώνει.

Η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ιρλανδίας ήταν επίσης καλύτερη από το αναμενόμενο, αναφέρει το άρθρο, καθώς το έλλειμμά της ήταν χαμηλότερο από τον στόχο κατά 5,6 δισ. ευρώ στο 10μηνο ή κατά 3,5 δισ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ), αν δεν ληφθούν υπόψη οι εφάπαξ προσαρμογές που συνδέονται με το κόστος στήριξης των τραπεζών της χώρας.

Ωστόσο το Bloomberg σημειώνει, ότι αντίθετα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ήταν υψηλότερα στο ίδιο διάστημα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ