Βενιζέλος: «Μπήκε ο πάτος στο βαρέλι του ελληνικού χρέους» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Μπήκε ο πάτος στο βαρέλι του ελληνικού χρέους»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής

"Είναι προφανές ότι η Ευρώπη χθες διετύπωσε μια σαφή πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ", δήλωσε κατά την έναρξη συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βεβαίως η Ελλάδα επωφελείται. Υπάρχει μια μεγάλη ανακούφιση στην οικονομία. Αυτή η ανακούφιση όμως δεν μπορεί να σημαίνει χαλάρωση των προσπαθειών μας. Πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος. Είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία και για να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

"Χθες, μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους. Στεγανοποιείται το ελληνικό δημόσιο χρέος" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακού ρυθμούς.

Παράλληλα χαρακτήρισε κρίσιμα τα επόμενα 5 χρόνια μέχρι το 2016, αλλά διευκρίνισε ότι η μείωση των επιτοκίων ειδικά για αυτό το κρίσιμο διάστημα που αγγίζει το 1% μειώνει τα χρεωλύσια και ανακουφίζει την Ελλάδα ενώ η επιμήκυνση κάνει το χρέος βιώσιμο.

Επίσης σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισσε πως είναι ασφαλή τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς όπως δήλωσε τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ομόλογα δεν θα επηρεαστούν από το κούρεμα αφού τα ομόλογα που διαθέτουν θα αντικατασταθούν με άλλα ισόποσα.
Τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων εως το 2020 είναι 20 δις και θα αντικατασταθούν με ομολογα 30ετους διάρκειας τα οποία θα είναι απόλυτα ασφαλή για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ασφαλές και το τραπεζικό σύστημα αφού όπως τόνισε ο υπουργός οικονομικών «ο Έλληνας καταθέτης πρέπει να νιώθει απολύτως ασφαλής. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές στην Ευρώπη», είπε επίσης οτι στόχος δεν είναι να κρατικοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα αλλά να το εξυγιάνουμε εντελώς.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών στην μετακύλιση και επαναγορά του ελληνικού χρέους αναφερόμενος και στις δηλώσεις του τσαρλσ Νταλάρα του IIF.

Τόνισε πως «Δεν είναι στιγμή μιζέριας και αυθυπονόμευσης» και έκανε έκκληση για συμμετοχή στην λύση του ζητήματος του ελληνικού χρέους τόσο του ναυτηλιακού κλάδου όσο και των Ελλήνων ομογενών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ