Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «επιστρέφει» και γίνεται... blogger - iefimerida.gr

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «επιστρέφει» και γίνεται... blogger

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο «Άγιος» των ελληνικών γραμμάτων εκσυγχρονίζεται και εισέρχεται, με όλες τις τιμές, στον θαυμαστό κόσμο της μπλογκόσφαιρας. Πρόκειται για μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία της Εταιρίας Παπαδιαμαντικών Σπουδών (ΕΠΣ).

Καίτοι, όσο ζούσε, ο Παπαδιαμάντης, δεν είχε την τύχη να δει δημοσιευμένη μια έκδοση διηγημάτων του, τούτη τη στιγμή -102 χρόνια από τον θάνατό του- η ελληνική γραμματεία έχει να επιδείξει πλήθος εκδόσεων που περιλαμβάνουν τα Άπαντά του, καθώς και ένα σημαντικό εύρος μελετών, κριτικογραφιών και διδακτορικών διατριβών. Πουλάει ο Παπαδιαμάντης; Η απάντηση είναι αυταπόδεικτη. Ο ουσιαστικότερος εισηγητής του διηγήματος στην Ελλάδα, παραμένει μια εμβληματική μορφή των γραμμάτων και εξακολουθεί να συνεγείρει με το έργο του.

Το σύνολο του έργο του, καθώς και μελέτες, σπάνιες φωτογραφίες, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, που στηρίχθηκαν στα γραπτά του, και πλήθος άλλων στοιχείων που τον αφορούν, πρόκειται, σύντομα, να «ανέβουν» σε μια ιστοσελίδα που φέρει το όνομά του (www.papadiamantis.net). Η πρωτοβουλία ανήκει στην ΕΠΣ και όπως αναφέρει η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της ΕΠΣ, Γεωργία – Φαρίνου Μαλαματάρη «Αυτή η ηλεκτρονική βάση βιβλίων και πολυμέσων νομίζουμε ότι θα βοηθήσει τους φοιτητές, τους ερευνητές και θα προαγάγει τη μελέτη του Παπαδιαμάντη στους νέους (και δύσκολους) καιρούς».

Υπάρχει σκέψη, στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, να δημιουργηθεί και ένα μπλογκ στο οποίο τα μέλη της Εταιρίας, αλλά και νέοι άνθρωποι, θα μπορούν να αναρτούν τα σημειώματά τους για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Με αφορμή την έκδοση των Πρακτικών του Γ' Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Σκιάθο και στην Αθήνα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του), γίνεται σήμερα (7.30 μ.μ.) στη Στοά του βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5), εκδήλωση με ομιλητές τους: Λάμπρο Βαρελά (επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου), Αρης Μπερλή (μεταφραστής, δοκιμιογράφος) και Νίκο Ξυδάκη (δημοσιογράφο, τεχνοκριτικό).
Πηγή: Το Βήμα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ