Ξύπνησε το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία: Λάβα και καπνός βγαίνει από τον κρατήρα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ξύπνησε το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία: Λάβα και καπνός βγαίνει από τον κρατήρα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αίτνα, το διάσημο ενεργό ηφαίστειο της Ιταλίας και το ψηλότερο στην Ευρώπη φαίνεται να ξύπνησε πάλι μετά από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, ξεκίνησε πάλι τις εκρήξεις βγάζοντας γιγάντιους δακτυλίους καπνού, μικρά συντριβάνια λάβας και προκαλώντας μικρές σεισμικές δονήσεις.

Ηφαιστειακές εκρήξεις είχαν σημειωθεί σε αυτό το σημείο, όταν οι ευρωπαϊκές και αφρικανικές τεκτονικές πλάκες συγκρούστηκαν, πριν από περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια. Σήμερα Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, με τον κρατήρα της να στέκεται στα 3.329 μέτρα πάνω από την νοτιοανατολική ακτή του ιταλικού νησιού της Σικελίας.

Ο φωτογράφος και ηφαιστειολόγος Τομ Πφάιφερ βρέθηκε εκεί πριν λίγες ημέρες, στη μέση μιας καταιγίδας που σκέπασε το ηφαίστειο με δυνατή βροχή και χιόνι. Οι παγωμένοι άνεμοι καθάρισαν τον ουρανό, δίνοντας στον Πφάιφερ την ευκαιρία να φωτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Μπορούσαμε να ακούσουμε τις εκρήξεις και να εντοπίσουμε το σύννεφο τέφρας. Ξαφνικά είδα ένα τέλειο δαχτυλίδι καπνού να υψώνεται στον ουρανό και σύντομα μετά από αυτό ένα δεύτερο και ένα τρίτο!»

Βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα ρηχό σπήλαιο, ο Πφάιφερ παρακολούθησε το ηφαίστειο για αρκετές ώρες. Ο ίδιος εκτιμά ότι έβγαλε περίπου εκατό δαχτυλίδια καπνού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και το ηφαίστειο να κοιμηθεί ξανά.

Ξύπνησε το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία: Λάβα και καπνός βγαίνει από τον κρατήρα [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ξύπνησε το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία: Λάβα και καπνός βγαίνει από τον κρατήρα [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ξύπνησε το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία: Λάβα και καπνός βγαίνει από τον κρατήρα [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ξύπνησε το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία: Λάβα και καπνός βγαίνει από τον κρατήρα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ξύπνησε το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία: Λάβα και καπνός βγαίνει από τον κρατήρα [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ξύπνησε το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία: Λάβα και καπνός βγαίνει από τον κρατήρα [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ