Εννιά λόγοι που πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό χωρίς να πεινάμε- Πώς μας ξεγελά ο οργανισμός - iefimerida.gr

Εννιά λόγοι που πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό χωρίς να πεινάμε- Πώς μας ξεγελά ο οργανισμός

Εννιά λόγοι που πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό χωρίς να πεινάμε- Πώς μας ξεγελ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι η ώρα του γεύματος. Κανονικά το στομάχι δεν θα έπρεπε να... γουργουρίζει. Κι όμως, υπάρχει αυτή η ακατανίκητη επιθυμία για κάτι- κατά προτίμηση- όσο πιο παχυντικό γίνεται. Αντισταθείτε. Ο οργανισμός σας λέει ψέμματα.

Οπως προκύπτει, ο εγκέφαλος και το σώμα συχνά... συνωμοτούν, προκειμένου να μας ξεγελάσουν ώστε να πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό, χωρίς στην πραγματικότητα να πεινάμε. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για εννιά λόγους σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Huffington Post.

Δεν κοιμηθήκατε καλά το προηγούμενο βράδυ
Ο ελλιπής ύπνος έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που ενεργοποιεί την πείνα. Ακόμη χειρότερο είναι πως όταν κάποιος έχει κοιμηθεί λίγο, έχει την τάση να τρώει παχυντικές τροφές, καθώς φαίνεται πως το σώμα αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσοι κοιμούνται λίγο έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.

Φάγατε πολύ το προηγούμενο βράδυ
Οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να το εξηγήσουν απόλυτα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός. Οποιος κοιμάται με το στομάχι παραγεμισμένο, ξυπνάει πεινώντας ακόμη περισσότερο. Οχι, δεν... ξεχειλώνει το στομάχι. Απλά, αν κάποιος το παρακάνει στην κατανάλωση τροφών με άμυλο για παράδειγμα, προκαλεί δραματικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια ξεγελά τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να πιστεύει ότι ακόμη δεν έχει χορτάσει.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Το γνωρίζουν καλά οι γυναίκες και το αναγνωρίζει η επιστήμη. Αυτές τις ημέρες του μήνα, αυξάνεται η παραγωγή προγεστερόνης, κάτι που φαίνεται ότι ενισχύει την όρεξη. Μάλιστα, το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στα ζώα.

Φτωχό πρωινό
Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, οπότε ένα λάθος σε αυτό μπορεί να τα χαλάσει όλα. Μελέτη έδειξε ότι το σωστό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη. Οσοι το εφαρμόζουν, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν λιπαρές τροφές κατά την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας.

Χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων
Αγωγή για τα πάντα, από την αρθρίτιδα ως τις αλλεργίες, μπορεί να ανοίξει την όρεξη.

Συχνή κατανάλωση light αναψυκτικών
Είναι ένα τρικ του οργανισμού που δεν έχει αναλυθεί πλήρως ακόμη. Το light αναψυκτικό στέλνει στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι οι θερμίδες είναι... καθ' οδόν, αλλά στο τέλος αυτές δεν «παραδίδονται». Οπότε η γεύση τους και μόνο είναι αρκετή για να στείλει ο εγκέφαλος το μήνυμα της πείνας, ώστε να... αποζημιωθεί για το κενό.

Απλά διψάτε
Η ελαφριά αφυδάτωση προκαλεί το αίσθημα της κούρασης και όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις έλλειψης ύπνου, το σώμα στρέφεται στη λήψη θερμίδων για να γεμίσει με καύσιμα. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να νομίζει κανείς ότι πεινάει, τη στιγμή που απλά διψά.

Βαρεμάρα
Τα περισσότερα που κάνει ο άνθρωπος προκαλούνται από την ντοπαμίνη, έναν χημικό διαβιβαστή στον εγκέφαλο, που συνδέεται με το κίνητρο και τη διέγερση. Οπότε, όταν τίποτα ενδιαφέρον δεν συμβαίνει, ο εγκέφαλος αναζητά τρόπους για να ενεργοποιήσει τους νευρώνες της ντοπαμίνης για ζήσει λίγη δράση. Και το φαγητό είναι μία εύκολη λύση.

Αγχος
Υπάρχει βιολογική εξήγηση για τα τσιμπολογήματα εξαιτίας της πίεσης. Το στρες τεχνικά είναι η εξέλιξη της τακτικής που βοηθούσε τους ανθρώπους να μην γίνουν το... γεύμα κάποιου άλλου. Με την εμφάνιση του άγχους, ο σφυγμός αυξάνεται, οι μύες παίρνουν φωτιά, όλα αυτά για να... γλιτώσει ο άνθρωπος από τα σαγόνια ενός λιονταριού. Μετά λοιπόν από το κυνήγι, το εξασθενημένο σώμα απαιτεί ανεφοδιασμό. Οπότε αυτό συμβαίνει και όταν νιώθει κανείς άγχος ακόμη και στο γραφείο, χωρίς να κουνηθεί από τη θέση του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ