Η χώρα όπου ένας στους δέκα είναι συγγραφέας – Ακόμα και στα παγκάκια υπάρχουν ηχογραφημένες ιστορίες - iefimerida.gr

Η χώρα όπου ένας στους δέκα είναι συγγραφέας – Ακόμα και στα παγκάκια υπάρχουν ηχογραφημένες ιστορίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ισλανδία λένε πως «ο καθένας έχει μέσα του ένα βιβλίο» και μάλιστα καθόλου τυχαία, αφού ένας στους δέκα Ισλανδούς θα εκδώσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα βιβλίο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Ισλανδία των 300.000 κατοίκων έχει περισσότερους συγγραφείς, περισσότερα εκδοθέντα βιβλία και περισσότερα αναγνωσμένα βιβλία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.

Χαρακτηριστικό της αγάπης των Ισλανδών για τη λογοτεχνία είναι ότι τα παγκάκια έχουν πάνω τους barcodes, τα οποία μπορεί κανείς να σκανάρει με το τηλέφωνό του καθώς κάθεται και να ακούσει μία ιστορία.

Η χώρα όπου ένας στους δέκα είναι συγγραφέας – Ακόμα και στα παγκάκια υπάρχουν ηχογραφημένες ιστορίες  | iefimerida.gr 0



Σημαντικό ρόλο στην αγάπη αυτή των Ισλανδών φαίνεται πως διαδραμάτισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε το 1955 ο Χάλντορ Λάξνες, ο οποίος σήμερα είναι κάτι σαν λαϊκός ήρωας για τους Ισλανδούς, που ονομάζουν τις γάτες τους με το όνομά του και τα βιβλία του πωλούνται παντού.

Όμως και η οικονομική κρίση του 2008 έδρασε επίσης ευεργετικά για τη λογοτεχνία, όπως αναφέρει ο κωμικός, ζωγράφος και συγγραφέας Χάλγκριμουρ Χέλγκασον στο BBC. «Μας έκανε λιγότερο βολεμένους και έδωσε στους καλλιτέχνες ένα δημιουργικό «χτύπημα στο χέρι», όπως έκανε η Θάτσερ στη Βρετανία», παρατηρεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ