«Εσβησε» η Λάμψη -Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Φώσκολο - iefimerida.gr

«Εσβησε» η Λάμψη -Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Φώσκολο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τελευταία του κατοικία θα οδηγηθεί σήμερα ο Νίκος Φώσκολος ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες, μυθιστοριογράφους και σεναριογράφους, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία του θα τελεστεί στις 14.30, από το Κοιμητήριο Ηλιούπολης.Η σειρά κατασκοπείας με κεντρικό ήρωα τον Αγγελο Αντωνόπουλο στον ρόλο του συνταγματάρχη Βαρτάνη, ήταν ένα από πρώτα σίριαλ του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Νίκου Φώσκολου, το οποίο, όπως πολλά στη μετέπειτα πορεία του, "χάλασε" κόσμο, φτάνοντας σε ποσοστό τηλεθέασης σχεδόν 85%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκοπική έρευνα για τον πολιτισμό που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια, στην ερώτηση ποιον Ελληνα σκηνοθέτη γνωρίζετε, δεύτερος σε δημοφιλία, μετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, είχε αναδειχθεί ο Νίκος Φώσκολος που χθες, σε ηλικία 87 ετών, έφυγε από τη ζωή. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρχικά δούλεψε σε διάφορες εφημερίδες ως δημοσιογράφος στον τομέα του ελεύθερου και του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ.

Η μεγάλη του αγάπη στο αστυνομικό μυθιστόρημα τον οδήγησε στη δημιουργία της ραδιοφωνικής εκπομπής «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» που έγινε μπεστ σέλερ στο ραδιόφωνο τη δεκαετία του '60. Τότε ξεκίνησε και την καριέρα του ως θεατρικός συγγραφέας, προτού μεταπηδήσει στον κινηματογράφο, όπου υπέγραψε το σενάριο για περισσότερες από εβδομήντα ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ: «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Κατηγορώ τους ανθρώπους», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «Ορατότης μηδέν», «Με φόβο και πάθος», είναι κάποιες από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του στον κινηματογράφο. Μάλιστα για την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965).

Ο Νίκος Φώσκολος σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος, (στη δεκαετία 1950-1960), στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος» κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.

Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου και γράφει το σενάριο για περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ.Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά «Άγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας. Ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά..

Μετά το 1991, οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 χρόνια (1991 - 2005), κάνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το "Καλημέρα Ζωή" της οποίας η προβολή κράτησε 13 χρόνια (1993 - 2006) και ολοκληρώθηκε έπειτα από 3179 επεισόδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ