«Όχι» στην επιλεκτική χρεωκοπία λέει η κυβέρνηση - iefimerida.gr

«Όχι» στην επιλεκτική χρεωκοπία λέει η κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

"Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης η λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ούτε ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις από αυτό το σημείο", δήλωσε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή και με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε με έμφαση ότι ελληνική κυβέρνηση δεν συζητάει σενάρια λύσεων που δεν είναι συμβατά με το εθνικό συμφέρον και αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα των Φαινάνσιαλ Τάιμς ότι θα επιλεγεί η "επιλεκτική χρεοκοπία".

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε διεξοδικά η πορεία των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της Ε.Ε. για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή καθόρισε την "κόκκινη γραμμή" που θέτει η κυβέρνηση, περιγράφοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο προσδιορίζεται από την μείωση του επιτοκίου των δανείων, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του και την διασφάλιση του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών και των καταθέσεών τους και αρνούμενη να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το ποια θα ήταν επιθυμητή λύση για την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη, έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία των "εναλλακτικών τεχνικών προσεγγίσεων", όπως τις ονόμασε, για την κοστολόγηση και τα οφέλη κάθε περίπτωσης που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Έστειλαν, επιπλέον και μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας ότι "επιθυμούμε λύση μακροχρόνια και αποτελεσματική στη Σύνοδο της Πέμπτης κι αυτό ας το δουν συνολικά αυτοί που πρέπει στην Ευρώπη".

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ασκηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου βέτο, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική λύση, επισημάνθηκε από τις κυβερνητικές πηγές ότι "όποιος πάει στις διαπραγματεύσεις με προκαθορισμένη θέση δεν έχει αποτέλεσμα. Ξεκινάς με στόχο να βρεις λύση κι όχι με τέτοια θέση".

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποφεύγει την δημόσια συζήτηση και όσα σενάρια και λύσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οποιοδήποτε σχόλιο να ακυρώσει θετικές εξελίξεις.

Σχετικά με την κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και δεν διαπραγματεύεται, οι κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι "κάνουν ανακοινώσεις αυτοί που πήγαν στο ΕΛΚ και δεν τους άκουσε κανείς, αλλά, αντιθέτως, τους αποδοκίμασαν", ενώ αναφορικά με την θέση του κ. Σαμαρά για μη συμμετοχή των ιδιωτών σχολίασαν ότι αν "υπάρχουν κάποιοι που προτείνουν να επωμισθούν το βάρος μόνο οι φορολογούμενοι της Ευρώπης και το θέτουν, ενώ ο ιδιωτικός τομέας που έβγαλε μεγάλα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια όχι".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ