Τέλος στην παραγωγή χημικών όπλων της Συρίας- Κατέστρεψαν όλο τον εξοπλισμό - iefimerida.gr

Τέλος στην παραγωγή χημικών όπλων της Συρίας- Κατέστρεψαν όλο τον εξοπλισμό

Τέλος στην παραγωγή χημικών όπλων της Συρίας- Κατέστρεψαν όλο τον εξοπλισμό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καλή διαγωγή δείχνει η Συρία στην εφαρμογή της συμφωνίας για την καταστροφή των χημικών όπλων, που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ο Μπασάρ Αλ Ασαντ είχε δεσμευθεί ότι το πρώτο βήμα του αφοπλισμού θα γίνει ως την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Δαμασκό και μία ημέρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο ολοκληρώθηκαν οι πρώτες κινήσεις.

Οπως διαβεβαίωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), ήδη όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής αυτού του οπλισμού στη Συρία καταστράφηκαν. Αυτό σημαίνει πως πλέον η Συρία δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τα όπλα που προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή όταν τα χρησιμοποίησε σε αμάχους.

Το επόμενο βήμα τώρα είναι να σχεδιαστεί, ως τις 15 Νοεμβρίου, το πλάνο για την καταστροφή των χημικών που ήταν αποθηκευμένα σε 21 εγκαταστάσεις στη Συρία. Πρόκειται για περίπου 1.000 τόνους νευροτοξικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τον OPCW, αυτή η τεράστια ποσότητα έχει σφραγιστεί και πλέον απομένει να αποφασιστεί πού και με ποιο τρόπο θα καταστραφούν.

Πηγή: Associated Press

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ