Η αρχιτεκτονική στην υπηρεσία του πλανήτη: Ιστορικά κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον [εικόνες] - iefimerida.gr

Η αρχιτεκτονική στην υπηρεσία του πλανήτη: Ιστορικά κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον [εικόνες]

Η αρχιτεκτονική στην υπηρεσία του πλανήτη: 8 ιστορικά κτίρια φιλικά προς το περι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πλέον σχεδόν υποχρεωτική την προστασία του περιβάλλοντος και την μετατροπή των αστικών δομών σε πιο οικολογική κατεύθυνση. Ωστόσο ορισμένα από τα ιστορικά κτίρια στον κόσμο, έχουν «πράσινη συνείδηση» και αποτελούν παράδειγμα για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Η αρχιτεκτονική στην υπηρεσία του πλανήτη: Ιστορικά κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Παλάτι Ca' Forscari, Βενετία, Ιταλία
Πρόκειται για ένα Γοτθικό παλάτι του 15ου αιώνα, με θέα το διάσημο Μεγάλο Κανάλι της ιστορικής Ιταλικής πόλης. Οπως και πολλά παρόμοια κτίρια της Βενετίας, είναι εντυπωσιακό τόσο για την διαχρονική ατμόσφαιρα, όσο και για το ιστορικό σχεδιασμό του. Αλλά Ca' Forscari 'έχει μια άλλη διάκριση που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα: είναι το παλαιότερο κτίριο που έλαβε ποτέ την πιστοποίηση LEED ( Leadership in Energy & Environmental Design - Ηγεσία Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Μελέτης). Το κτίριο έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα του και να γίνει πιο ενεργειακά αποδοτικό.

Η αρχιτεκτονική στην υπηρεσία του πλανήτη: Ιστορικά κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Αμερικάνικο Θησαυροφυλάκιο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
Ενα από τα διασημότερα κτίρια των ΗΠΑ, το Θησαυροφυλάκιο, χτίστηκε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Είναι μία από τις παλαιότερες ομοσπονδιακές δομές στην πρωτεύουσα και χαρακτηρίστηκε Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1972. Το 2011, μετά από μια σειρά από αναβαθμίσεις, το κτίριο έλαβε τη χρυσή διάκριση από την LEED.

Η αρχιτεκτονική στην υπηρεσία του πλανήτη: Ιστορικά κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Empire State Building, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Μετά από δύο χρόνια προσπάθειας για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του, το διάσημο Empire State Building πήρε τη χρυσή διάκριση από τη LEED το 2011. Αυτός ο ουρανοξύστης ήταν το κεντρικό στοιχείο στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης για περισσότερα από 80 χρόνια και οι οικολογικές αναβαθμίσεις του ήταν μέρος μίας ανακαίνισης που κόστισε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η συνολική κατανάλωση ενέργειας του Empire State Building μειώθηκε κατά 38% και η αναβάθμιση οδήγησε σε εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος για το λειτουργικό κόστος του κτιρίου. Εκτός από τα πιο αποδοτικά συστήματα θέρμανσης, ψύξης και υδραυλικών εγκαταστάσεων, το κτίριο έχει ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης και πολιτική χρήσης μη τοξικών προϊόντων καθαρισμού. Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο για την χρήση αμιγώς ανανεώσιμης ενέργειας.

Η αρχιτεκτονική στην υπηρεσία του πλανήτη: Ιστορικά κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Καπιτώλιο του Κολοράντο, Ντένβερ, ΗΠΑ
Το συγκεκριμένο κτίριο έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση μέσα από μια σειρά αναβαθμίσεων. Μάλιστα ήταν το πρώτο κτίριο στη χώρα που κέρδισε διάκριση από τη LEED. Εκτός από τις αναβαθμίσεις θέρμανσης και ψύξης, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται νέοι μετρητές ενέργειας και συστήματα ελέγχου, ενώ χρησιμοποιούνται φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές εξωραϊσμού και μη-τοξικά προϊόντα καθαρισμού.

Η αρχιτεκτονική στην υπηρεσία του πλανήτη: Ιστορικά κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ξενοδοχείο ITC Μάραθα, Βομβάη, Ινδία
Το διάσημο πεντάστερο ξενοδοχείο, μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν κλασικό Ινδικό σχεδιασμό με πινελιές αποικιακής αρχιτεκτονικής, αλλά και γιατί έχει κερδίσει την πλατινένια διάκριση από τη LEED, μαζί με άλλα επτά ξενοδοχεία της ίδιας αλυσίδας που λειτουργούν στη χώρα. Τα άλλα βρίσκονται στην Καλκούτα, το Μπανγκαλόρε, το Δελχί και την Αγκρα, την πόλη του περίφημου Ταζ Μαχάλ. Το κτίριο στη Μάραθα ωστόσο, δεν προσπαθεί μόνο να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, αλλά έχει επίσης σχέδια για την εξισορρόπηση της χρήσης του νερού και των στερεών αποβλήτων, έτσι ώστε να αφήνει μηδενικό αποτύπωμα σε αυτούς τους τομείς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ