Ταξίδι στα καταγάλανα νερά του Ηρακλείου - iefimerida.gr

Ταξίδι στα καταγάλανα νερά του Ηρακλείου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόλο έλξης των επισκεπτών και των τουριστών του νομού Ηρακλείου δεν αποτελούν μόνο οι αρχαιολογικοί θησαυροί, τα ενετικά μνημεία, οι υπέροχες διαδρομές και το πράσινο, αλλά και οι παραλίες του νομού.

'Οποιος κολυμπήσει σ' αυτές σίγουρα θα τις "ερωτευτεί", και θα διαθέσει πολλές ώρες στα καταγάλανα νερά του Κρητικού ή του Λιβυκού Πελάγους, θαυμάζοντας τα δαντελένια ακρογιάλια που σχηματίζει το εναγκάλισμα του νομού με το Κρητικό Πέλαγος στα βόρεια και με το Λιβυκό στα νότια, συνεπαίρνοντας τον επισκέπτη, ειδικά όταν ο ήλιος αφήσει τις ακτίνες του για να κρυφτεί πίσω από τον Ψηλορείτη, και η θάλασσα και οι αμμουδιές πάρουν το δικό τους γαλαζοκίτρινο κρητικό χρώμα.

Απίστευτη ομορφιά, το ξερό άγονο τοπίο των νότιων παραλίων που ερωτοτροπούν με το Λιβυκό Πέλαγος, σε δεκάδες μοναχικούς ή και πολύβουους κολπίσκους και υπήνεμα λιμάνια, που σε προκαλούν και σε προσκαλούν να τα ανακαλύψεις.

Παραλίες σε παρθένο περιβάλλον, με την πολυπόθητη αίσθηση ηρεμίας και απομόνωσης, αλλα και παραλίες πολύβουες, με άμμο ή βότσαλο, χρυσαφένιες ή ασημένιες, κατάλληλες για κολύμβηση, ξεκούραση, ηλιοθεραπεία, σπορ, αλλά και για ηρεμία και χαλάρωση.

Οι ατέλειωτες παραλίες, δυτικά και ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, προσφέρονται για κάθε είδους θαλάσσιο σπορ. Στα μεγάλα ξενοδοχεία υπάρχουν εγκαταστάσεις για τένις κ.λπ., ενώ οι οργανωμένες παραλίες παρέχουν ευκολίες για νέα σπορ και μοναδικές εμπειρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη έχει κατακτήσει και κρατά για χρόνια το "χρυσό μετάλλιο", ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, στις γαλάζιες σημαίες. Δυτικά του Ηρακλείου, και μόλις 5 χλμ από την πόλη, βρίσκεται η τεράστια παραλία της Αμμουδάρας, οργανωμένη στα περισσότερα σημεία της, ενώ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, μεγάλα και μικρά. Μάλιστα, η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι εύκολη, αφού υπάρχει αστική συγκοινωνία, αλλά είναι εύκολο να χρησιμοποιήσει κάποιος και ταξί, με μόλις 6 ευρώ από την πόλη.

Δέκα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, δυτικά, βρίσκεται η παραλία του Παλαικάστρου με χαλίκια μέσα σε κόλπο, και είναι έτσι προστατευμένη από τους βοριάδες αλλά και τα μελτέμια, όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει ακόμη και όταν έχει ισχυρούς ανέμους, ενώ δίπλα απ την παραλία η βραχώδης περιοχή είναι κατάλληλη για ψάρεμα.

Επίσης, η παραλία της Λυγαριάς βρίσκεται 15 χλμ δυτικά του Ηρακλείου και είναι αμμώδης, αλλά και βραχώδης σε διαφορα σημεία της, και ο επισκέπτης εύκολα μπορεί να βρει αυτό που τον ικανοποιεί.

Ακόμη, υπάρχει η παραλία Μονονάφτης για καλούς κολυμβητές και από τις πλέον καθαρές στην Κρήτη, η οποία βρίσκεται 20 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Λίγο μετά τον Μονονάφτη, βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Πελαγίας, σε απόσταση 16 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, που θεωρείται από τις ωραιότερες στην Κρήτη. Σε αυτή θα βρει κανείς πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετερίες. Υπάρχουν, επίσης, πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Μάλιστα, ο κόλπος της Αγίας Πελαγίας είναι προστατευμένος και η θάλασσα σχεδόν πάντα ήρεμη. Στην ίδια περιοχή υπάρχει μια άλλη μικρότερη αμμώδης παραλία, δυτικά του ξενοδοχείου Capsis, που ενδείκνυται για αυτούς που ψάχνουν την ηρεμία.

Μετά την Αγία Πελάγια, και προχωρώντας στην εθνική οδό προς το Ρέθυμνο, είναι η αμμώδης παραλία του Φόδελε, 23 χλμ δυτικά της πόλης, η οποία είναι κατάλληλη επίσης για κολύμβηση.

Ανατολικά, τώρα, του Ηρακλείου εκτείνονται οι παραλίες Τομπρούκ Φλωρίδας, Κρατερού και Αμνισού, όπου και εκεί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ψαροταβέρνες.

Η παραλία της Φλωρίδας, είναι πολυσύχναστη και "τραβά" πολλους τουρίστες. Λίγο μετά υπάρχει η οργανωμένη παραλία του Καρτερού. Mάλιστα, στα 38 στρέμματα του χώρου ο επισκέπτης μπορεί να βρει μία καταπληκτική παραλία άμμου πλήρως εξοπλισμένη (με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar, ειδικό service παραλίας, αποδυτήρια, ντους, Mini market κ.λπ.), παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, γήπεδα Beach volley και ειδικό χώρο εκδηλώσεων, που λειτουργεί από τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Αναψυχής του Ηρακλείου. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκεται η αμμώδης παράλια Κοκκίνι Χάνι, κατά μήκος του παλιού εθνικού δρόμου, και αποτελεί πρόκληση για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή ανατολικά, στο 17ο χιλιόμετρο είναι η παραλία των Γουρνών, στο 18ο η παραλία των Γουβών και στο 20ο οι παραλίες Ανισαρά και Ανάληψης, οι οποίες είναι ιδανικές για κολύμπι, ενώ υπάρχουν και πολλά σημεία στα οποία κάποιος μπορεί να ψαρέψει.

Ακολουθούν οι παραλίες της Χερσονήσου, της Σταλίδας, και των Μαλίων, ειδικά η παραλία του Ποταμού, με ψιλή άσπρη άμμο που προσφέρει πολλά στον επισκέπτη.

Όλες οι παραλίες της είναι οργανωμένες, αλλά μπορεί κανείς να βρει και απόμερα σημεία μοναδικής ομορφιάς χωρίς ομπρέλες και ...πλαστικές καρέκλες.

Ήσυχες, απομονωμένες αλλά και πολυσύχναστες παραλίες, υπάρχουν στη νότια Κρήτη, με τα δαντελωτά ακρογιάλια και τους ήρεμους κολπίσκους με τα κρυστάλλινα νερά, αλλά και τις αμμώδεις παραλίες και τα βραχώδη λιμανάκια. Σε αντίθεση με τις βόρειες ακτές της Κρήτης, εδώ, οι δυνατοί βοριάδες που είναι συχνοί, κάθε άλλο παρά θαλασσοταραχή προκαλούν, δεν έχει καθόλου κύμα και μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε όλες τις περιοχές της νότιας Κρήτης.

Οι παραλίες που ξεχωρίζουν είναι των Καλών Λιμένων, του Λέντα, του Τσούτσουρα, του Κερατόκαμπου και της Άρβης, που δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στο όμορφο αλλά άγριο, πολλές φορές, τοπίο.

Φθάνοντας στην Άρβη, στα νότια παράλια του Ηρακλείου, στις ακτές του Λιβυκού Πελάγους, το χωριό είναι επίνειο της Βιάννου. Δίπλα από αυτή βρίσκεται ο Κερατόκαμπος, 7 χλμ. από τη Βιάννο, ένας παραθαλάσσιος οικισμός με πολλά αλμυρίκια, καθαρή θάλασσα, αλλά και γραφικά ταβερνάκια. Έξι χλμ. αριστερά του Κερατόκαμπου, υπάρχει ο παραλιακός οικισμός του Τσούτσουρα, κάτω από τον ορεινό όγκο των Αστερουσίων, με όμορφους γραφικούς κολπίσκους.

Στον Τσούτσουρα, η κεντρική παραλία ξεπερνά τα 4 χιλιόμετρα, αλλά υπάρχουν και άλλες πιο απομονωμένες και ερημικές, που βρίσκονται στα ανατολικά, μετά το Πουργόνερο ή "Λιμνιαρά", όπως είναι γνωστό, ένα φυσικό λιμανάκι, περιστοιχισμένο από βράχια και κοράλλια, το νερό του οποίου είναι πολύ ζεστό όλο το χρόνο.

Από τον Τσούτσουρα μπορείτε να επισκεφθείτε τις Τρεις Εκκλησιές και το Μοναστήρι του Κουδουμά.

Υπέροχες παραλίες, στη νότια Κρήτη, είναι, ακόμη, αυτή των Ματάλλων και λίγο πιο πέρα του Κομού, όπου υπάρχει κάποιο τμήμα της παραλίας με ομπρέλες, αλλά και ένα μεγαλύτερο, προς τα βόρεια, με πολύ λιγότερο κόσμο.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς την παραλία των Καλών Λιμένων, του Κόκκινου Πύργου, αλλά και αυτή του Λέντα.

Η ήρεμη παραλία του Αη Γιώργη με καλό ψάρι και η πιο κοσμική παραλία του Τυμπακίου, η Καταλυκή, με θαλάσσια σπορ και μπιτς βόλεϊ, προσκαλούν τους επισκέπτες.

Σε όλη δε τη διαδρομή στη νότια Κρήτη, υπάρχει πλήθος από κολπίσκους που μπορεί άφοβα κανείς να κολυμπήσει και να ζήσει για κάποιες ώρες σε μια δικιά του "prive" παραλία στα νότια του νομού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ