Τίναξαν την παρέλαση στον αέρα οι δηλώσεις Τζιτζικώστα: Δεν πάει ούτε ο Βενιζέλος - iefimerida.gr

Τίναξαν την παρέλαση στον αέρα οι δηλώσεις Τζιτζικώστα: Δεν πάει ούτε ο Βενιζέλος

Τίναξαν την παρέλαση στον αέρα οι δηλώσεις Τζιτζικώστα: Δεν πάει ούτε ο Βενιζέλο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχουν εξελιχθεί οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, για την απόφασή του να καλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, αλλά και ότι άλλος περιφερειάρχης, θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση λέγοντας ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ηδη από το Σάββατο είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα, ωστόσο, η αντιπαράθεση συνεχίστηκε την Κυριακή με το ΠΑΣΟΚ να ζητά την παραίτηση του περιφερειάρχη εξαιτίας των όσων δήλωσε, ενώ ο πρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην παρέλαση της Δευτέρας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν θα παραστεί, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, στην αυριανή παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αποδοκιμάζοντας με πολύ έντονο τρόπο τις δηλώσεις του κ. Τζιτζικώστα.

Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει στην παρέλαση το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Αντώνης Σαουλίδης, αλλά και αυτός θα αποχωρήσει σε περίπτωση που προσέλθει για να παραστεί εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Το κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τον κ. Τζιτζικώστα έδωσε και ο Γραμματέας Επικοινωνία του Κινήματος Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του δήλωση, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εχει τινάξει την παρέλαση στον αέρα. Έχει καταφέρει με τη στάση του να έχει απομονωθεί πλήρως και όλοι να τον καταδικάζουν και να του ασκούν έντονη κριτική». Ζήτησε επίσης: «η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση πρέπει να πάρουν πολύ καθαρή θέση πάνω σε αυτό το θέμα και να το στιγματίσουν και να το καταδικάσουν πλήρως και να απομονώσουν αυτόν τον άνθρωπο».

Εξάλλου η Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, επικρίνει τις άλλες πολιτικές παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στις οποίες καταλογίζει «άκρα του τάφου σιωπή». Και προσθέτει: «Τα ζητήματα αυτά δεν προσφέρονται για δημόσιες σχέσεις και επικοινωνιακές λογικές. Οφείλουν όλοι να πάρουν θέση. Παρατάξεις και περιφερειακοί σύμβουλοι. Το ΠΑΣΟΚ έγκαιρα πήρε θέση. Ο περιφερειάρχης δεν τίμησε τον θεσμικό του ρόλο. Έπρεπε ήδη να έχει δώσει την παραίτησή του και οφείλει να μην παραστεί στην παρέλαση δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έδειξε με την χθεσινή του δήλωση τον δρόμο, όπως δεν έχουν θέση και οι χρυσαυγίτες. Επιβάλλεται τώρα να πάρουν όλοι θέση και να μη κρύβονται».

Μύδροι από Σύριζα

Με αφορμή το περιστατικό και τις δηλώσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα η Κουμουνδούρου εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται σφοδρά στη Νέα Δημοκρατία, ενώ κάνει λόγο για ακροδεξιούς θύλακες εντός του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η προκλητική στάση του Περιφερειάρχη και εκλεκτού της ΝΔ, κ. Τζιτζικώστα δεν έρχεται ως «κεραυνός εν αιθρία», αλλά εντάσσεται σε μια σειρά αντίστοιχων "ατοπημάτων" από στελέχη της ΝΔ, που εδώ και καιρό είχαν ως στόχο να ξεπλύνουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής».

Σημειώνει, επίσης , ότι «η σιωπηρή στάση ανοχής που κρατά η κατά τα άλλα λαλίστατη ΝΔ, καθώς και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτηρίζει απλώς "γκάφα" την απαράδεκτη στάση του κ. Τζιτζικώστα, δείχνουν ότι οι ακροδεξιοί θύλακες εντός του κυβερνητικού κόμματος καλά κρατούν».

Το χρονικό της αντιπαράθεσης

Μετά την έντονη αντίδραση των κομμάτων στην πρόσκληση που έστειλε στη Χρυσή Αυγή ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, απάντησε ότι αυτό προβλέπει ο νόμος, ωστόσο, το πρωί της Κυριακής, έριξε λάδι στη φωτιά αναφέροντας ότι «ότι άλλος περιφερειάρχης, θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση λέγοντας ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε: «Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης, μακριά απο έμενα αυτό, θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση λέγοντας ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ».

«Δεν θεωρώ ότι ενας περιφερειάρχης απενεχοποιεί τη ΧΑ αν κληθεί στην εξέδρα. Οφείλω ως περιφερειάρχης να καλεσω τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Δεν μπορεί να εφαρμόζονται α λα κάρτ οι νόμοι από έναν περιφερειάρχη», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Βενιζέλος ζήτησε παραίτηση Τζιτζικώστα λόγω... ανοησίας

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο με ανακοίνωσή του ζήτησε την παραίτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα «λόγω ανοησίας» αναφέροντας, μάλιστα, ότι ο περιφερειάρχης Κέντρικης Μακεδονίας υιοθέτησε τη ναζιστική λογική της ΧΑ, προσβάλλοντας και τη ΝΔ.

«Ο κ. Τζιτζικώστας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη - στις οποίες παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - και νομίζοντας ότι εξυπναδίζει κατά του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε την ναζιστική λογική της Χρυσής Αυγής και κατάφερε να προσβάλει τη Νέα Δημοκρατία γιατί φαίνεται ότι ξέχασε πώς βρέθηκε να είναι περιφερειάρχης και σε ποιό δήμο έχει την έδρα του.Ζητάμε την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας, στοιχεία και τα δύο απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει θέση περιφερειάρχη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη στην ανακοίνωσή της.

Κωνσταντινόπουλος: Να μην συμμετάσχει στην παρέλαση ο Τζιτζικώστας

Η αντίδραση από πλευράς ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος ζήτησε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα να μην συμμετάσχει στην παρέλαση, καθώς «είναι προσβολή για τον Πρόεδρο της δημοκρατίας».

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καλούμε τον κ. Τζιτζικώστα να μην συμμετέχει στην παρέλαση, είναι προσβολή για τον Πρόεδρο της δημοκρατίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Κεδίκογλου: Ο κ. Τζιτζικώστας οφείλει να προβεί σε διορθωτική δήλωση

Αιχμηρή ήταν και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος έκανε λόγο για γκάφα πάνω στην γκάφα και ζήτησε από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να προβεί σε διορθωτική δήλωση.

«Οταν κάποιος κάνει μια γκάφα, το μόνο χειρότερο είναι να κάνει μια νέα γκάφα για να την καλύψει. Ο κ.Τζιτζικώστας οφείλει άμεσα να προβεί σε διορθωτική δήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά στη γραπτή του δήλωση το κ. Κεδίκογλου.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για έντονη δυσφορία στο Μαξίμου από τη στάση του κ. Τζιτζικώστα και τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις του, ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες.

Τζιτζικώστας: Λανθασμένο το παράδειγμα για το ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι για το ζήτημα

Λίγο αργότερα ο κ. Τζιτζικώστας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση μέσω της οποίας προσπαθεί να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα υποστηρίζοντας ότι δεν υπονόησε και δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως εξής:

«Σε σχέση με το θέμα που δημιουργήθηκε με το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζω ότι το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ατυχές και λανθασμένο. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός του δημοκρατικού αυτού κόμματος με τη Χρυσή Αυγή. Λυπάμαι για το ζήτημα που δημιουργήθηκε.

Στην αυριανή παρέλαση έχουμε όλοι χρέος να παρευρεθούμε για να τιμήσουμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας και να γιορτάσουμε ενωμένοι τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού».

Ούτε η ΔΗΜΑΡ στην παρέλαση, απέναντι από την εξέδρα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες

Υπενθυμίζεται ότι και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη έχει δηλώσει επισήμως από το Σάββατο πως δεν θα παραστεί στην παρέλαση της Δευτέρας αποδοκιμάζοντας τις ενέργειες του περιφερειάρχη.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη παρέλαση της Κυριακής, στάθηκαν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ