Πέθανε ο τεράστιος Αμερικανός μουσικός Λου Ριντ: Ηγέτης των Velvet Underground και πρωτοπόρος της ροκ και της πανκ [βίντεο] - iefimerida.gr

Πέθανε ο τεράστιος Αμερικανός μουσικός Λου Ριντ: Ηγέτης των Velvet Underground και πρωτοπόρος της ροκ και της πανκ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αμερικανική μουσική σκηνή και όχι μόνο θρηνεί από σήμερα το χαμό ενός από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες που έβγαλαν ποτέ οι ΗΠΑ, καθώς ο σπουδαίος Λου Ριντ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών.

Η αιτία θανάτου παραμένει άγνωστη, ωστόσο, ο δημοφιλής μουσικός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, όπου τον Μάιο υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος.

Γεννημένος στις 2 Μαρτίου 1942 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από οικογένεια Εβραίων ο Λιούις Αλεν Ραμπίνοβιτς (ο ίδιος δήλωνε ότι το επώνυμό του είναι Φέρμπανκ) έδειξε από νωρίς την κλίση του προς τη μουσική.

Σε νεαρή ηλικία άρχισε να παίζει κιθάρα και να συμμετάσχει σε σχολικές μπάντες παίζοντας ροκ, ενώ έκανε την πρώτη του ηχογράφηση με το συγκρότημα The Shades σε blues φόρμες.

Επειτα από διάφορους πειραματισμούς δημιουργεί, το 1965, με τον έτερο τεράστιο μουσικό, τον Τζον Κέιλ, το συγκρότημα The Primitives το οποίο θα μετονομαστεί σύντομα σε The Velvet Underground και θα αρχίσει να προκαλεί αίσθηση στην underground σκηνή της Νέας Υόρκης.

Οι Velvet Underground μπορεί να μην έκαναν ιδιαίτερα εμπορική επιτυχία εκείνη την περίοδο, ωστόσο, αναγνωρίζονται πλέον ως μια από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές μπάντες της αμερικανικής μουσικής.

Τραγούδια ύμνοι όπως τα «Heroin», «I'm waiting for my man» και «Venus in furs» θεωρούνται μερικά από τα κορυφαία των 60'ς και όχι μόνο.

Ο παράγοντας Αντι Γουόρχολ

Η συνάντησή τους με τον εκκεντρικό, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχο Αντι Γουόρχολ, ήταν καθοριστική καθώς μαζί δημιούργησαν ένα ιδιότροπο αισθητικό πρότζεκτ, ενώ ο Γουόρχολ ήταν εκείνος που διοργάνωνε τις περιοδείες του γκρουπ σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο Γουόρχολ επέμεινε στην προσθήκη ενός ακόμη μέλους, της Γερμανίδας πρώην μοντέλου Νίκο[1]. Η αντίρρηση του Ριντ και των υπολοίπων καταγράφηκε στο ντεμπούτο άλμπουμ τους The Velvet Underground and Nico το 1967. Αναφέρεται επίσης ότι συχνά στις συναυλίες ο Ριντ και ο Κέιλ έπαιζαν σκόπιμα πάνω από τη φωνή της Νίκο, ή χαμήλωναν την ένταση του καναλιού της την ώρα που τραγουδούσε.

Παρ΄όλα αυτά η Nico συμμετείχε σε μερικά από τα πιο εμβληματικά τους έργα.

Σόλο καριέρα και προβλήματα

Το 1970 ο Λου Ριντ αποφάσισε να αποχωρήσει από το συγκρότημα και να ακολουθήσει προσωπική καριέρα, ενώ, παράλληλα, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με τον Ντέιβιντ Μπάουι.

Στις προσωπικές του δουλειές ο Ριντ υπήρξε περισσότερο επιτυχημένος απότι με τους Velvet Underground ενώ η φήμη του αυξανόταν όσο αν αγνωρίζόταν το μεγαλείο της πρώην μπάντας του.

Επιτυχίες όπως τα «Perfect Day» και «Take a walk on the wild side» θεωρούνται πλέον κλασικά κομμάτια.

Παράλληλα με τη μεγάλη του καριέρα ο Λου Ριντ πάλευε και με τους προσωπικούς του δαίμονες και την εξάρτησή του από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε διεξοδικά σε πολλούς από τους στίχους του.

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους «μεγάλους» εκπρόσωπους της αμερικανικής μουσικής σκηνής, ενώ έφθασε ακόμη και να κυκλοφορήσει δίσκο μαζί με τους θρύλους του χέβι μέταλ Metallica.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ