Ο τάφος του Τουταγχαμών ανοίγει για το κοινό: Κατασκευάζεται ακριβές αντίγραφο του μνημείου - iefimerida.gr

Ο τάφος του Τουταγχαμών ανοίγει για το κοινό: Κατασκευάζεται ακριβές αντίγραφο του μνημείου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επισκέπτες στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την τελευταία κατοικία του Τουταγχαμών. Η κατασκευή ενός ακριβούς αντιγράφου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014 και θα ανοίξει για το κοινό τον Απρίλιο.

Από το 1922, που ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του νεαρού Φαραώ, αμέτρητες χιλιάδες τουρίστες έρχονται να επισκεφθούν, κατεβαίνοντας μια σκάλα και ένα έντονα κεκλιμένο διάδρομο για να φτάσουν στον ταφικό θάλαμο .

Το πρόβλημα είναι ότι το θέαμα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Κυριολεκτικά όμως, αφού με κάθε αναπνοή οι επισκέπτες εισπνέουν τα βακτηρίδια, τη μούχλα και την υγρασία του τάφου. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη θερμότητα του σώματος των επισκεπτών και τη ζεστασιά από τους λαμπτήρες, το κλίμα στο χώρο γίνεται σχεδόν τροπικό. Αυτό αποτελεί σίγουρα ανθυγιεινό περιβάλλον για κάθε έργο τέχνης , πόσο μάλλον για τις τοιχογραφίες που είναι πάνω από 3.300 ετών.

Οι τέσσερις αίθουσες που απαρτίζουν τάφο δεν ήταν προορισμένοι για να δεχθούν ποτέ επισκέψεις. Βρίσκονται περίπου 8 μέτρα κάτω από το έδαφος , σε μια απομονωμένη κοιλάδα των οποίων τα απόκρημνα βράχια αποθαρρύνουν και τους πιο επίδοξους κλέφτες .

Το αντίγραφο του τάφου θα εγκατασταθεί κοντά στην περιοχή του τάφου, δίπλα στο σπίτι (και νυν μουσείο) που ο Χάουαρντ Κάρτερ είχε κατασκευάσει στην είσοδο της Κοιλάδας των Βασιλέων.

«Το σπίτι και η ρέπλικα του τάφου θα γίνουν κέντρο επισκεπτών» εξηγεί ο Ανταμ Λόου, ιδρυτής της εταιρείας Factum Arte με έδρα τη Μαδρίτη, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει την ρέπλικα του τάφου.

Το αντίγραφο θα είναι απόλυτα πιστό, αφού η Factum Arte άρχισε τις εργασίες της για τον τάφο το 2009, με τη χρήση υψηλής ευκρίνειας 3 - D σαρωτών για να συλλάβουν την υφή των τοίχων, καθώς και τα χρώματα τους. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν ξανά την τραχιά επιφάνεια των τοίχων σε ρητίνη. Η επιφάνεια στη συνέχεια καλύπτεται με ένα εύκαμπτο υλικό που απεικονίζει τις τοιχογραφίες, οι οποίες τυπώθηκαν για να ταιριάζουν ακριβώς με τα χρώματα των τοίχων. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα αντίγραφο του τάφου που αναπαριστά κάθε λεπτομέρεια - ακόμα και τα σκοτεινά σημεία της μούχλας στον τάφο.

Επίσης τόσο η ρέπλικα όσο και το μουσείο, θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των αλλαγών της θερμοκρασίας και την υγρασία και τη σκόνη, στα εκθέματα του αληθινού τάφου. «Ο στόχος είναι να κατανοήσουν οι επισκέπτες τα προβλήματα της συντήρησης», εξηγεί ο Λόου «και να γαλουχηθεί μια νέα σχέση μεταξύ των επισκεπτών και της μακροπρόθεσμης φροντίδας των εκθεμάτων» προσθέτει.

Οι επισκέπτες που θα έρχονται να δουν τη ρέπλικα θα είναι επίσης σε θέση να εξετάσουν ένα αντίγραφο της μνημειακής σαρκοφάγου του Τουταγχαμών, κοσμείται από ανάγλυφες ζώνες με ιερογλυφικά και φτερωτά αγάλματα σε κάθε γωνία .

Το αντίγραφο της σαρκοφάγου βρίσκεται τώρα αποθηκευμένο στο μουσείο και τον Δεκέμβριο θα μετακινηθεί στο Λούξορ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εγκατάστασή του. Αν τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος αυτή την περίοδο δεν καθυστερήσουν το έργο, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα ενθαρρύνουν τους τουρίστες να επιστρέψουν και να συνεχίσουν να θαυμάζουν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ