Γιατί είναι απαραίτητος ο ύπνος για τον οργανισμό μας; Οι επιστήμονες εξηγούν - iefimerida.gr

Γιατί είναι απαραίτητος ο ύπνος για τον οργανισμό μας; Οι επιστήμονες εξηγούν

Γιατί είναι απαραίτητος ο ύπνος για τον οργανισμό μας; Οι επιστήμονες εξηγούν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι κοινό μυστικό ότι 8 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες προκειμένου ο οργανισμός να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο για πρώτη φορά, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν το μηχανισμό με τον οποίο ο ύπνος αναζωογονεί το κουρασμένο σώμα μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψαν ότι όση ώρα κοιμόμαστε ο εγκέφαλος μας αποβάλει όλα τα περιττά στοιχεία που αποθήκευσε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συγκεκριμένα, ενώ τα απόβλητα από κύτταρα του οργανισμού μας απομακρύνονται μέσω του λεμφικού μας συστήματος, ο εγκέφαλος, ο οποίος δεν είναι συνδεδεμένος με αυτό το σύστημα, καθαρίζει από τα απόβλητα μεταφέροντας τα μέσω του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο συκώτι. Η διαδικασία αυτή ωστόσο γίνεται με διπλάσια ταχύτητα ενώ κοιμόμαστε, επειδή οι νευρώνες μας συρρικνώνονται, ενώ τα κανάλια γύρω τους μεγεθύνονται, διευκολύνοντας τη διαδικασία.

Οπως επισημαίνει και ο ερευνητής Μάικεν Νεντεργκάαρντ: «Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος έχει διαφορετικές λειτουργικές καταστάσεις όταν κοιμόμαστε και όταν είμαστε ξύπνιοι. Η φύση της αποκατάστασης του ύπνου φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της δραστικής εκκαθάρισης των υποπροϊόντων της νευρωνικής δραστηριότητας που συσσωρεύονται όσο είμαστε ξύπνιοι.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ