Αστυνομικoί επιρρίπτουν βαριές ευθύνες στην Εισαγγελία Εφετών για την εξαφάνιση του Μαζιώτη και της Ρούπα - iefimerida.gr

Αστυνομικoί επιρρίπτουν βαριές ευθύνες στην Εισαγγελία Εφετών για την εξαφάνιση του Μαζιώτη και της Ρούπα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της εξαφάνισης του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα τον Ιούνιο του 2012 φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα υπομνήματα προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων που φέρεται να είναι υπαίτιοι.Οι αστυνομικοί επιρρίπτουν βαριές ευθύνες στην Εισαγγελία Εφετών, καθώς όπως υποστηρίζει ο τότε διοικητής του ΑΤ Εξαρχείων στο υπόμνημα που κατέθεσε, ο ίδιος είχε ενημερώσει την Εισαγγελία ότι οι Μαζιώτης και Ρούπα καθυστερούσαν πολλές φορές να εμφανιστούν στην υπηρεσία, παραβιάζοντας την τήρηση των περιοριστικών όρων.

«Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονταν στην υπηρεσία μας με καθυστέρηση μιας ή περισσότερων ημερών. Για τον λόγο αυτό επικοινώνησα προσωπικώς με το Τμήμα Τριμελούς Κακουργημάτων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. (...) Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι έπρεπε να δεχθούμε τον εμφανιζόμενο κατηγορούμενο έστω και αν αυτός προσήλθε με καθυστέρηση και να συντάξουμε τη σχετική έκθεση εμφανίσεως». Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο διοικητής κατέθεσε επίσης ότι τον Μάρτιο του 2012, περίπου τρεις μήνες πριν από την εξαφάνιση του ζεύγους, είχε στείλει έγγραφο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών με το οποίο «επισημαίναμε την καθυστερημένη εμφάνιση των ανωτέρω δύο προσώπων και αναμέναμε να ληφθεί υπ' όψιν ώστε να διαταχθούν τα δέοντα». Την 5η Ιουλίου 2012, ο τότε επικεφαλής του Τ.Α. Εξαρχείων τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Δύο μήνες αργότερα, ωστόσο, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ήρθη το διοικητικό μέτρο και πλέον σήμερα υπηρετεί ως διοικητής Τ.Α. Αθηνών.

Παρόμοιο είναι το περιεχόμενο υπομνήματος που κατέθεσε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αρχιφύλακας του Τ.Α. Εξαρχείων. «Την 20ή Ιουνίου, οπότε εκτελούσα υπηρεσία αξιωματικού υπηρεσίας από ώρες 6 π.μ. έως 2 μ.μ., κανείς από τους δύο δεν εμφανίστηκε. Οι συγκεκριμένοι υπόδικοι δεν τηρούσαν επακριβώς τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, με αποτέλεσμα όλοι εμείς να υποθέτουμε ότι θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες», κατέθεσε. Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι στο Τ.Α. Εξαρχείων τηρούνται 270 φάκελοι ατόμων που όφειλαν να δίνουν το «παρών» στην υπηρεσία. «Καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος του μεγάλου όγκου όλων αυτών των φακέλων από τον αξιωματικό υπηρεσίας», είχε καταθέσει στο υπόμνημά του.

Στην ένορκη κατάθεσή του για την ίδια υπόθεση, άλλος αστυνομικός του τμήματος δήλωσε ότι «η μη εμφάνιση των 2 ατόμων (σ.σ. των Μαζιώτη και Ρούπα) την 20ή Ιουνίου έγινε αντιληπτή την 29η Ιουνίου (...) και αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με τον διοικητή και λόγω του ότι μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο, να αναμένουμε έως την παρέλευση της 1ης Ιουλίου προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες». Πράγματι, από μαρτυρία αστυνομικού που υπηρετεί στο Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας, προκύπτει πως το Τ.Α. Εξαρχείων ειδοποίησε για την εξαφάνιση των Μαζιώτη και Ρούπα την 4η Ιουλίου, οπότε ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική. Εις βάρος των χαμηλόβαθμων αστυνομικών του Τ.Α. Εξαρχείων δεν επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση, ο διοικητής του Τμήματος είχε τεθεί τότε σε διαθεσιμότητα, ενώ είχαν κληθεί να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις αστυνομικοί της ίδιας υπηρεσίας (σ.σ. Τ.Α. Εξαρχείων) και του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής.

Οι Μαζιώτης και Ρούπα καταδικάστηκαν, ερήμην, τον Απρίλιο του 2013 σε κάθειρξη 50 ετών για συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα. Ο Μαζιώτης μάλιστα ταυτοποιήθηκε ως δράστης της ένοπλης ληστείας σε τράπεζα στα Μέθανα, την 25η Ιουλίου 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ